De Lijn heeft zaterdag 28.953 reizigers vervoerd met de pendeltram tussen Flanders Expo en de Korenmarkt (Lijn 1). Dat is 40 procent meer dan op de openingsdag van de Gentse Feesten vorig jaar. Volgens Isabelle Colbrandt, woordvoerster bij De Lijn, heeft het hoge aantal pendelaars te maken met het mooie weer.

“Net als in 2010 was het mooi weer bij de eerste dag van de Gentse Feesten”, zegt Colbrandt. “We hebben een gelijkaardig aantal bezoekers vervoerd als toen, veel meer dan in 2011 en 2012, toen het weer minder goed was.”

Lijn 1 is het belangrijkste vervoermiddel naar het centrum van de stad. De tram rijdt 24 uur per dag, met een maximale wachttijd van zo’n acht minuten.

“Samen met de stad Gent willen we de park-and-ride promoten en auto’s uit het stadscentrum weren tijdens de Feesten. Zaterdag hebben er bijna 5.000 mensen hun wagen geparkeerd aan Flanders Expo. Daar kunnen ze een heen- en terugbiljet of een lijnkaart kopen. Rond 17 uur was de park-and-ride aan de E17 al volzet. De dienst mobiliteit maakt gebruik van Twitter om aan te geven welke parkings volzet zijn, waar er nog parkeerplaats is, enzovoort.”

De Feestenbussen aan Gent-Zuid brachten 3.275 feestvierders naar huis, 20 procent meer dan in 2012. Colbrandt verwijst opnieuw naar het zomerweer. “Van de vertrekmomenten aan Gent Zuid om 0.30 uur, 2.15 uur en 4.00 uur merkten we dat de laatste twee heel erg in trek zijn door het mooie weer”.

De woordvoerster waarschuwt dat reizigers ook tijdens de Feesten gecontroleerd kunnen worden op zwartrijden. “Openbaar vervoer is nu eenmaal niet gratis.”

Zondag gaf de stad Gent ook andere cijfers vrij. “Zowel de politie, de brandweer als De Lijn schatten het aantal bezoekers van de eerste Feestendag op 150.000”, zei commissaris Manuel Gonzalez van de Gentse politie.

Tijdens die eerste dag van het festival werden zestien mensen bestuurlijk aangehouden. Er werden 48 GAS-boetes uitgeschreven, voornamelijk voor wildplassen. Ook mensen die zich met open flessen binnen de Feestenzone bevonden, kregen een GAS-boete, net als bezoekers die zich schuldig maakten aan ambulante handel, bestuurders van boomcars, discowagens die met hoog volume door de stad rijden, en enkele zwemmers in de Leie.

De ordediensten moesten zes keer tussenbeide komen bij vechtpartijen en er waren elf meldingen van gauwdiefstal. Dieven blijken vooral uit op smartphones. Er werden ook 127 verkeersinbreuken vastgesteld, op één na allemaal buiten de Feestenzone.

Verder werden er zeventien wagens getakeld. Het aantal parkeerplaatsen voor bewoners werd dit jaar opgetrokken tot bijna 1.500. Feestenburgemeester Christophe Peeters (Open Vld) waarschuwt dat er veel gecontroleerd wordt en dat mensen die een parkeerplaats voor gehandicapten onrechtmatig gebruiken, zonder pardon weggetakeld worden. Wie zich niet op een bewonersplaats mag parkeren maar dat toch doet, riskeert een zware boete en kan bij overlast ook weggetakeld worden.

Doordat het de komende dagen erg warm blijft, is er een hitte- en ozonplan geactiveerd. “Dat blijft zeker tot en met dinsdag van kracht. Nadien gaan we evalueren”, zegt Peeters.

© 2013 - StampMedia / Mediaraven - Mattijs Ameye