Elektronicamuziek verloor zaterdag opnieuw haar hart aan de Gentse Vooruit. Tijdens I Love Techno schoten de beats per minute de hoogte in en op de Elektropedia Awards werd muzikaal talent gelauwerd. Daarvóór was er Play & Produce, een tweejaarlijkse beurs voor dj’s en producers. Een verslag over vier etages electro.

Op Play & Produce brengt organisator Poppunt beginners en enthousiastelingen samen met professionele dj’s, grote labels en de beste gear. De kelder ligt bezaaid met beats, want knoppentovenaars van verschillende kalibers testen er de nieuwste apparatuur uit. Er wordt gekwijld op turntables en launchpads, handheld dj controllers, PA mixers en - hou je vast - 3D in-ear monitors.

Keuvelen met Mos Def

Op de benedenverdieping draaien negen dj’s voor de Lotto dj-clip. Hun mixtapes werden geselecteerd uit die van 59 kandidaten. Eén van de winnaars is de Antwerpse dj Konna (Mathijs Maes, 20). “In 2012 stond ik hier ook al, maar toen was ik into dubstep. Nu ben ik geëvolueerd naar melodieuze techno en house, wat sterk doorklinkt op een label als Life and Death. Draaien is luisteren; ik mix zoveel mogelijk op gevoel en ben spaarzaam met laptops.

In de theaterzaal legt dj LeFtO uit hoe zijn naam van het Frans (Lève-tôt) komt en herinnert hij zich de dagen dat hij in de Brusselse Music Mania praatjes sloeg met Mos Def en cd’s verkocht aan Björk. “Nu is die legendarische platenwinkel opgedoekt. Shit, ik mis die tijden.”

SBK’s en USB’s

Poppunt vestigt ook de aandacht op het administratieve deel van het verhaal. Vaak is dat een hoofdstuk dat beginnende artiesten liever overslaan. Met t-heater, een Sociaal Bureau voor Kunstenaars (SBK), wil uitzendbureau t-interim de drempelvrees voor die bergen papierwerk helpen overkomen.

“Wij begeleiden de communicatie tussen artiesten en hun opdrachtgevers”, stelt Eva Meyer van t-heater. “Die twee groepen zijn heel uitgebreid: we werken met choreografen en regisseurs, dj’s en muzikanten, maar ook met bijvoorbeeld grimeurs. Zo werkt onder andere jazzartiest Jef Neve steeds via ons. Hier in België bestaan SBK’s nu zo’n tien jaar. Daarvóór werd heel veel in het zwart gewerkt, veelal ten nadele van de artiesten.

Nog een verdieping hoger gooit dj Murdock (je kent ‘m van Jungle Fever op Studio Brussel en zijn drum-’n-bass-happening Rampage) tips & tricks te grabbel. Hou playlists kort - tweehonderd tracks, gesorteerd naar genre -, begin een optreden met een echo op een van je channels (“It’s a cheap trick, but you get a cool noise”) en neem altijd vijf usb-sticks mee. En, wat de man zelf nog maar pas weet: je kunt je smartphone opladen aan je turntable.

Beginnende dj’s en muzikanten kunnen steeds terecht bij Poppunt op www.poppunt.be.

© 2014 – StampMedia – Peter Vanwijnsberghe
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 10/11/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Gentblogt.be op 11/11/2014