Wat vroeger het fabrieksterrein van Altefonds was, is dezer dagen omgetoverd tot een zomers pop-up bar met hangmatten, zitkussens en wit zand. Tot 11 september is iedereen welkom in de Panorama zomerbar in Turnhout. “We willen vooral laten zien dat onze stad veel te bieden heeft.”

'Turnhoutenaren zijn het minst tevreden over hun woonplaats': het stond dit voorjaar te lezen in zowat alle kranten. De zin “Er is nooit iets te doen” kwam vaak als argument naar boven.

Mathias Baeten (23) en Philippe Boermans (23), twee studenten event-management, gaan daar niet mee akkoord. “Er zijn genoeg jonge initiatieven in Turnhout, maar onze stad heeft wel nood aan heropleving”, stelt Mathias.

Idee

Eind april vernamen de twee jonge ondernemers dat er een braakliggend terrein beschikbaar was aan het vroegere fabrieksterrein van Altefonds. “We wilden er meteen iets doen”, glimlacht Philippe. “Het oorspronkelijke idee was een festival organiseren, maar dat is eenmalig. Een pop-up bar, waar iedereen een hele zomer terecht kon, leek een beter idee.”

Het braakliggend terrein is 10.000m² groot, en naast het nuttigen van een hapje of een drankje is er ook plaats voor sport. Er is een voetbal- en basketbalveldje. Voor de kleinsten is er speelgoed voorzien om in de zandbakken te spelen.

“Veel te bieden”

Is een zomerbar in België geen financiële zelfmoord? “Wij zijn geen zomerbar gestart om te gaan met de hype”, vertelt Mathias. “Eerder met het idee dat we iéts moeten doen om Turnhout te doen opleven. Als het regent, wat natuurlijk wel eens gebeurt, hebben we trouwens een partytent voorzien.” Gelukkig bleek het weer de afgelopen weken erg gunstig.

“Turnhout heeft veel te bieden op cultureel vlak, alleen treden we te weinig naar buiten”, vervolgt Mathias. “Heel wat jongeren trekken naar hippe bars of restaurants in Antwerpen bijvoorbeeld, maar in Turnhout is er ook plaats voor zulke dingen.”

Inspireren

Baeten en Boermans hopen met de zomerbar anderen te inspireren ook te ondernemen. “Wij willen zij die zeggen 'Turnhout is dood' ongelijk geven. Turnhout is helemaal niet dood. Er zijn genoeg initiatieven, vaste waarden en toffe café's zoals de Wirwar of De Zwarte Ruiter.”

Het is niet hun eerste project. “Philippe zit bij de organisatie Sober, ik bij Huisgemaakt. Wij organiseren feestjes in Turnhout en draaien vooral house en techno”, legt Mathias uit.

De muziek die ze draaien op de Panorama zomerbar reikt evenwel verder dan house en techno alleen. “Wij willen iedereen aantrekken, zowel jong als oud. Het idee is gewoon om de inwoners van Turnhout samen te brengen”, besluit Philippe.

© 2015 – StampMedia – Tara Boutaleb


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 11/08/2015