Big Bang, één van de grootste pop-fenomenen in Zuid-Korea en Oost-Azië, last noodgedwongen een pauze in. De bandleden moeten immers voor hun dertigste de militaire dienstplicht vervullen.

Razend populair is de boysband Big Bang. De vijf leden G-Dragon, T.O.P, Taeyang, Daesung en Seungri maken al meer dan tien jaar deel uit van de band uit de eerste generatie Koreaanse Pop-industrie (K-pop). Tot op de dag van vandaag breken ze nog alle records, maar een nieuw record zal niet meteen sneuvelen. Door het imminente gevaar van Noord-Korea is er verplichte dienstplicht in Zuid-Korea. Ook bandleden van Koreaanse popbands als Big Bang ontsnappen niet aan de 21 maanden militaire dienst.

Kwestie van tijd

Big Bang bestaat tien jaar, maar hun muziekstijl onderging in die tien jaar een enorme transformatie. In het begin van hun carrière was de sound van hun muziek erg R&B-achtig. Nu speelt de band in op de nieuwe muziektrends en mixt het Trap (een subgenre van Dubstep) met snelle beats en hiphop. Ook fashion speelt een enorme rol op het imago van de band. Tijdens concerten en tv-verschijningen dragen de leden excentrieke, flashy kleren.

Ter gelegenheid van hun tienjarig bestaan gaf Big Bang onlangs een gigantisch concert tijdens hun M.A.D.E tour. Het concert werd bijgewoond door 65.000 fans. De Zuid-Koreaanse groep verkocht zo’n 910,000 tickets voor achttien concerten over de hele wereld (ter illustratie: One Direction verkocht zo’n 2,3 miljoen tickets voor 85 concerten).

Maar het laatste concert van de M.A.D.E tournee was tegelijk een emotioneel afscheid. Zanger T.O.P begon in februari aan zijn dienstplicht. De andere leden wachten nog op hun beurt. ‘”Het is maar een kwestie van tijd“, wist leider G-Dragon tijdens een interview. “Het is de plicht van elke Koreaanse man”, voegde Seungri eraan toe. “Ook die van Big Bang daar zijn we het allemaal over eens.” Of het een tijdelijk afscheid is voor de sensationele band, is nog niet duidelijk. Fanatieke fans wachten alvast vol spanning af op een grootse comeback.

Geen hokjes

Big Bangs recept voor een succesvolle muzikale carrière? De vijf stijlvolle, stoere mannen ontstonden samen met de levendige en bombastische K-pop hype: bands die uit minstens vijf leden bestaan, stuk voor stuk zang- en dansmachines en creatieve duizendpoten. Later verwierp Big Bang het idee van die traditionele K-pop. De band wil bij iedereen in de smaak vallen: van kinderen tot volwassenen, van punk- tot R&B-liefhebbers, van Aziaten tot Amerikanen.

Rapper T.O.P weigert om nog in dat hokje geduwd te worden. “We worden met de term K-pop gelabeld omdat we Koreaans zijn, maar niemand spreekt toch van 'Witte Pop', wanneer blanke mensen muziek maken?” Met dat rebelse gedachtegoed vallen de artiesten op.

Bovendien worden de jonge mannen geprezen voor hun authenticiteit en hun eclecticisme. Afzonderlijk zijn ze erg geliefd en gerespecteerd in heel Azië. Zo hebben de bandleden ook nog een solocarrière.

Hun succes dus kan ook toegeschreven worden aan de unieke karakters van de afzonderlijke leden. Al een decennium lang slagen de leden erin bijzonder goed samen te werken. Zo is leider G-Dragon veruit de meest intrigerende, revolutionaire rapper in Azië. Hij heeft een rauwe, punkachtige stijl en is een uitstekend schrijftalent.

Taeyang is op zijn beurt een gevoelvolle R&B-zanger en een gepassioneerde danser. Zijn warme stem heeft een vurig karakter en biedt een meerwaarde aan het geheel. Daesung is het vrolijkste lid van Big Bang. Hoewel hij ‘niet voldoet’ aan het K-pop schoonheidsideaal charmeert de zanger zijn publiek met zijn klassieke, engelachtige stem. T.O.P is een veelzijdig personage in het Big Bang team en heeft als bijnaam ‘fool’.

De extraverte Seungri ten slotte is de levendigheid zelve. Naast zijn muzikale zangtalent is Seungri een zeer bekwame zakenman. Hij wordt beschouwd als de promotor van de band en laat Big Bang altijd in de voorgrond springen.

Eerst stagiaires

Ondanks hun succes was het begin voor de band verrassend bescheiden. Voor ze beroemd werden, moesten de leden in 2001 de gangbare K-pop procedure volgen als stagiair bij het entertainmentbedrijf YG entertainment. Het bedrijf is een van de drie grootste Zuid-Koreaanse platenmaatschappijen. YG neemt zogenaamde ‘trainees’ aan, en traint ze om volwaardige supersterren te kunnen worden.

Na een strenge selectie moesten de leden tot 2006 samenleven en trainen onder de strenge begeleiding van YG-entertainment.

In het TV-programma Happy Together 3 vertelt zanger Taeyang over de moeilijke tijden tijdens die opleiding:

“Als stagiaires waren we dol op snacks. Het was ongelooflijk moeilijk om een hele dag te oefenen zonder te eten. We waren hoe dan ook erg arm en konden geen snacks kopen. We vroegen YG entertainment om voor eten te zorgen, maar wanneer we meer dan één keer per dag bestelden scholden ze ons uit. We behielpen ons dus met weinig eten, zodat we ons niet ongemakkelijk hoefden te voelen. We praten daar nog regelmatig over.”

Strijd tegen de tijd

Maar op roem en succes blijkt ook een houdbaarheidsdatum te staan, want de K-popindustrie heeft een obsessie met jonge gezichten en nieuwe trends. Daarom vindt nu een ‘generational shift’ plaats en splitten de eerste generatie Koreaanse bands.

De grote concurrentie drijft Big Bang om creatief uit de hoek te blijven komen. Rapper T.O.P aast op een eventuele acteercarrière en G-Dragon wordt ook beschouwd als een invloedrijk figuur in de mode- en haute-couturewereld.

“Ik heb tot nu toe nog nooit genoeg gehad van muziek. We zijn nog jong, we kunnen doen wat we willen”, zegt G-Dragon.

Maar naast die concurrentie is er dus ook de verplichte militaire dienst. Zomaar ontwijken, kan niet en op populaire publieke figuren ligt zelfs een hogere druk. Er werden al artiesten uit Zuid-Korea verbannen omdat ze hun dienstplicht ontweken.

© 2017 – StampMedia - Aylin Koksal


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 29/03/2017
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 29/03/2017