Elke eerste donderdag van de maand organiseert CC Genk in samenwerking met Euroscoop, çavaria Limburg en Projector een filmavond met holebithema onder de naam Proud Projector. De organisatoren willen via film de kloof tussen hetero's en holebi's verkleinen. Donderdag 1 maart werd Mixed Kebab vertoond.

Proud Projector startte met filmvoorstellingen in oktober. Het project kadert binnen de normale Genkse Projectorprogrammatie, die staat voor de betere film. Elke eerste donderdag van de maand heeft die film een holebi- of transgenderthema. Bovendien zorgt de organisatie altijd voor omkadering.

Betere film

Voor de eerste editie stond de Vlaamse film Noordzee Texas op het programma. Toen was er op voorhand een gesprek met de auteur van het boek. Tijdens deze zesde editie waren hoofdrolspelers en regisseur van de vertoonde film, Mixed kebab, aanwezig. Na afloop kregen de bezoekers het broodje uit de titel aangeboden.

Proud Projector vindt plaats in de Genkse Euroscoop. Ook zij werken mee aan het initiatief. Persverantwoordelijke Sigurd Thomassen: "In oktober kwam het idee om maandelijks zulke films te vertonen binnen de Projectorprogrammatie. In samenwerking met C-mine en enkele vrijwilligers ontstond zo Proud Projector. We voelden dat er vraag was naar zulke vertoningen. Maar dat is niet de enige reden. Vaak zijn het gewoon goede films die weinig kansen krijgen in de grotere bioscopen."

Ook voor hetero's

Het succes van het project varieert. Thomassen: "Het aantal bezoekers hangt echt af van de film. Mixed Kebab is redelijk bekend en trekt daardoor veel volk. Bovendien is de film ook opgenomen in onze normale programmatie. Het allochtonenthema van de film spreekt sowieso veel Genkenaren aan. Omdat het een Vlaamse film is, konden we de regisseur en de cast naar hier halen. Dat is een mooie extra voor het publiek. Maar eens de naambekendheid groeit, verwachten we wel dat elke editie veel publiek trekt."

Proud Project richt zich dan ook niet enkel op holebi's. "De bedoeling van dit project is juist om de kloof die er bestaat tussen holebi's en hetero's zoveel mogelijk te dichten", zegt Vera Clijsters, verantwoordelijke voor Proud Projector. "Via dit soort films komen mensen gemakkelijker in contact met de leefwereld van holebi's. Het kan de drempel verlagen."

Tentoonstelling

Maar Proud Projecter bestaat uit meer dan enkel de filmvoorstellingen. "Voor de vertoning van Howl organiseerden we een gedichtenwedstrijd", aldus Clijsters. "De respons daarop was zo groot, dat er een tentoonstelling van vijftien gedichten uit groeide. Die is nu te bekijken in de bibliotheek van Genk en verhuist daarna naar de PHL in Hasselt. De drie beste gedichten worden verfilmd, dat wordt ons volgende project. Het worden drie kortfilms, die we ook gaan vertonen."

© 2012 - StampMedia - Paul Eyben


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 12/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 12/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 12/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Focus op Hasselt op 12/03/2012