Twee dagen na de busramp in de tunnel in Sierre in Zwitserland is het terug school. Een bijna gewone schooldag met pers die massaal naar Lommel en Heverlee is afgezakt. Geduldig staan ze bij de schoolhekken te wachten op mensen die steun komen betuigen bij de groeiende zee aan bloemen.

Zeventien van de in totaal achtentwintig slachtoffers zijn afkomstig van de basisschool in Lommel, vijftien kinderen en twee volwassenen. Als er iemand onder het politielint kruipt om bloemen neer te leggen, volgt het geklik van fotografen als vanzelf.

Dan gaat de schoolbel. Terwijl het voor de naar buiten stromende kinderen het gewoonlijke startsein is voor een kwartier rondrennen op het schoolplein, is het voor de camera's het teken om hun rode lampje te laten branden. Wanneer ze de pers opmerken, verdringen ze zich om het hek, verwonderd om alle camera's die op hen zijn gericht. "Haha, je staat op de foto", roept een jongetje tegen zijn vriendje. "Kijk er komt er nog eentje bij, hoe vaak worden we nu wel niet gefilmd?" "Misschien zitten er wel mensen uit China tussen!", joelt een ander. De juf duikt op en vraagt de kinderen zich te verspreiden over de speelplaats.

Bijna iedereen die een bloemetje neerlegt, of een kaarsje komt aansteken, kent wel een van de slachtoffers. "Wat een verschrikking", klinkt het aan alle kanten. "Ze hebben geen idee", zegt een bejaarde man die naar de spelende kinderen op het speelplein kijkt. "Bijna een hele klas is straks leeg." "Stel je de pijn van de ouders eens voor, onbeschrijfelijk", zegt een ander. "Die pijn gaat nooit meer weg."

© 2012 - StampMedia - Marieke Van Schoonhoven,

 

 

 

 


 

De fotoreportage wordt aangeboden via Demotix.
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 16/03/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 16/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 16/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 16/03/2012