De leerlingen van de middenschool in Roeselare zijn op geïntegreerde werkperiode (GWP) in Limburg. Tijdens deze driedaagse schoolreis dragen ze mondmaskers om zich in te leven in de bevolking van Japan.

Bij aankomst in het station van Hasselt trokken de leerlingen van de middenschool in Roeselare allemaal een wit mondmaskertje aan. Ze zitten in het tweede middelbaar en bezochten Limburg van 23 tot 25 maart.

Op drukke plaatsen gebruikten de scholieren hun mondmasker. "Het is een extraatje bij onze educatieve schooluitstap", legt verantwoordelijke Andy Vandenberghe uit. "We hebben allemaal het nieuws gevolgd over Japan. Dat deed ons nadenken over de gevolgen van de radioactieve straling. We dragen de maskers dus preventief."

Symbolisch

Natuurlijk is de actie symbolisch, want er heerst geen stralingsgevaar in België. "Hoewel je daar nooit honderd procent zeker van bent", denkt Vandenberghe. "We willen onze leerlingen tonen hoe ze zich kunnen beschermen tegen een kernramp. We stellen ons voor dat we rondlopen in Japan."

Belachelijk

"Saai, belachelijk, dom!" De leerlingen zijn niet overtuigd van het nut van de mondmaskers. "Niemand vindt dit comfortabel, maar weegt dat op tegen de gevolgen voor de gezondheid? Ik dacht het niet", moedigt Vandenberghe zijn studenten aan.

© 2011 - StampMedia/Xios - Liesbeth Merckx