© Karama Solidarity

Sidi El Omari is algemeen coördinator Vlaanderen van de hulporganisatie Karama Solidarity. Karama heeft parmenent medewerkers in Marokko en was dus snel ter plaatse om de eerste noodhulp te bieden na de aardbeving in de buurt van Marrakech. “We hebben tweehonderd tenten klaarliggen om tentenkampen op te bouwen.”

Bekijk onderaan enkele foto’s van Karama Solidarity van de ravage in het Marokkaanse stadje Amizmiz.

“Het is momenteel heel chaotisch in de regio”, zegt Sidi El Omari, algemeen coördinator Vlaanderen van Karama Solidarity. “Veel mensen willen initiatief nemen, maar het is moeilijk om hulpgoederen tot bij de mensen in nood te krijgen.”

“Er is de douane. Die laten amper hulpgoederen door, want het neemt te veel tijd in beslag om alles grondig te controleren op smokkelwaar”, weet El Omari. “Bovendien zijn door de aardbeving veel wegen in Marokko versperd. De dorpjes zijn daardoor heel moeilijk bereikbaar, en het zijn vooral die dorpen die dringend hulp nodig hebben.”

Karama Solidarity is als humanitaire organisatie permanent actief in verschillende landen, waaronder Marokko. Daardoor kon het snel aanwezig zijn in het getroffen gebied. Sidi El Omari: “We wachten nu op groen licht van de overheid om tentenkampen te mogen plaatsen. Momenteel hebben we tweehonderd tenten klaarliggen waar zo’n vier à vijf man per tent in kan overnachten. De tenten hebben matrassen, dekens, keukenkits, … Alles om te overleven. Eens we groen licht hebben gekregen, reis ik mee af naar Marokko om de tentenkampen op te zetten.”

“Geld geraakt waar vrachtwagens niet geraken” – Sidi El Omari (Algemeen coördinator Karama Solidarity)

Sidi El Omari roept tot slot op om geld te doneren en geen spullen. “Wij van Karama Solidarity roepen op om geld te doneren, omdat dat het snelst ter plaatse geraakt”, zegt El Omari. “Als je spullen opstuurt naar Marokko, is de kans groot dat ze niet op de juiste plaats terechtkomen. Geld geraakt waar vrachtwagens niet geraken.”

“Bovendien kan je met geld ter plaatse nog dingen aankopen, want niet heel Marokkko is getroffen door de aardbeving. Er zijn nog veel steden waar wel gewoon kleren zijn en drinkbaar water. Wij roepen dus op om vooral geld te doneren.”


Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 16/09/2023.

vorige volgende