De 21-jarige Stefano Giuliani uit Dilsen-Stokkem won de finale van het tv-programma The Ultimate Dance Battle op 2BE. De Limburgse danser blijft rustig bij zijn succes. " Ik weet dat ik nooit mijn hele leven kan dansen."

In de show strijden vijf verschillende choreografen ieder met een dansteam tegen elkaar. Giuliani kaapte de overwinning weg met Heart 2 beat, het team van modern choreografe Isabelle Beernaert. Vorig jaar haalde Giuliani net niet de finale van de dansshow So You Think You Can Dance op VTM.

"Het concept van die programma's verschilt totaal van de professionele danswereld, waar je een danspop bent. In zo'n televisieshow ben je een hype en iedereen wil je. Ineens ben je niet meer het zoveelste nummer, maar de danser Stefano", vertelt Giuliani.

Bitchfight

Giuliani deed op zijn elfde auditie bij de Koninklijke balletschool van Antwerpen. Eenmaal afgestudeerd kwam hij terecht bij het Rotterdamse gezelschap Dance Works. "Ik had in een jaar wel aan dertig audities meegedaan, pas de laatste was raak. Soms doen er tussen de 250 en de 1.000 dansers mee voor drie contracten. De concurrentie is enorm", vertelt hij.

Het gaat er vaak hevig aan toe. "Bij klassieke audities zijn er soms echte 'bitchfights'. Andere dansers durven je gerust aan de kant duwen. Ergens is dat ook logisch. Er zijn veel kandidaten, maar te weinig geld en plaats. Ik kan dat gelukkig van me afzetten. Ik ben opgevoed met de raad om altijd mezelf te blijven en dat heb ik ook gedaan", aldus Giuliani.

Hiphop

Vorig jaar kwam de Limburgse danser terecht in het VTM-programma So You think You Can Dance (SYTYCD). "Een vriend van mij had al eerder deelgenomen en moedigde me aan. Het leek mij te commercieel. Maar op een gegeven moment had ik een discussie met mijn mama. In het programma moest je verschillende stijlen dansen. Ze dacht dat ik nooit hiphop zou aankunnen. Ik besloot het tegendeel te bewijzen. Toen ik eenmaal in de liveshows terechtkwam, was ik niet meer te stoppen."

Presenteren

Giuliani is de show erg dankbaar. "Dankzij SYTYCD kon ik aan The Ultimate Dance Battle meedoen. Als je wat naamsbekendheid verwerft, krijg je sneller aanbiedingen. Op dit moment werk ik freelance. Ik weet dat ik nooit mijn hele leven kan dansen. Ik neem nog steeds opdrachten aan, maar intussen kijk ik ook andere richtingen uit. De volgende editie van SYTYCD is in aantocht en ze zoeken iemand voor de presentatie backstage. Er is nog niets concreet, maar ik ben wel geïnteresseerd", lacht Giuliani.

Op 18 juni speelt Stefano Giuliani een hoofdrol in Ne me quitte pas, de nieuwe dansvoorstelling van Isabelle Beernaert. Op 25 juni is er een extra voorstelling in Gent.

© 2011 - StampMedia/Xios - Liesbeth Merckx