© Frederick Beyens

Bie Noé, bezielster van de organisatie B.right, wil mensen inspireren in hun zoektocht naar een duurzamere garderobe. Met haar fashion walks langs duurzame kledingwinkels, hoopt ze mensen warm te maken voor het verhaal van slow fashion. Een verhaal waar ze zelf jaren geleden instapte. “Mensen moeten zelf kunnen bepalen wat voor hen een goede keuze is. Duurzame mode is namelijk heel persoonlijk.” 

Duurzame mode is kledij geproduceerd met respect voor mens en milieu. “Maar het blijft een containerbegrip, met een zeer persoonlijke invulling”, zegt Bie Noé. Voor haar is stijl altijd belangrijk geweest. “Iedereen heeft een eigen stijl. Ik ben enorm gefascineerd door de expressie van iemands eigenheid vanuit hun kledij.”

Noé ziet stijl als dé oplossing voor de kledingproblematiek: “Een van de grote uitdagingen van vandaag is de snelheid waarmee we consumeren. We leven nu in een lineaire economie: we kopen iets, gebruiken het, en gooien het weg. Op die manier consumeren we minstens dubbel zoveel als vroeger. Bergen kleren belanden op de afvalberg om uiteindelijk verbrand te worden. Dat zorgt voor druk op de planeet en  op de arbeiders die de kledij produceren. Maar als we terug een relatie opbouwen met onze kleren en meer focussen op onze stijl ligt de aandacht minder op de snelheid en zou de consumptie afnemen.”

Veel mogelijkheden

Het boek ‘Talking Dress’ van Marieke Eyskoot vormde zeven jaar geleden de start van Bie’s persoonlijke reis richting slow fashion. “Eyskoots boek, dat over de uitdagingen van de kledingindustrie vertelt, was een echte eyeopener,” zegt ze. Vanaf dan begon Noé uit te zoeken wat duurzame mode voor haar juist betekende. Haar zoektocht bracht haar tot de oprichting van B.right. “B.right staat voor be right en bright. Ik wil mensen aanmoedigen zodat ze een keuze kunnen maken die voor hen juist lijkt.” Noé hoopt dat mensen na haar sustainable shopping tours op hun eigen manier aan de slag kunnen met de kennis die ze hen meegeeft. “Er bestaan enorm veel mogelijkheden binnen duurzame mode. Ik wil hen die mogelijkheden aanreiken, zodat zij nadien zelf kunnen beslissen wat die juist voor hen betekenen.” Daarnaast legt B.right ook de focus op innovatie en inspiratie. “Als mens maken we heel veel kapot, simpelweg door te leven. Ook op modevlak zijn er nog veel uitdagingen. Maar we zijn creatief. We zijn in staat om op een andere manier naar zaken te kijken,” klinkt het.

"Er bestaan enorm veel mogelijkheden binnen duurzame mode. Ik wil mensen die mogelijkheden aanreiken, zodat zij nadien zelf kunnen beslissen wat die juist voor hen betekenen.”

Fashion Walks

Noé richtte B.right op vanuit de vragen die ze uit haar omgeving kreeg rond duurzame mode. “Mijn vrienden wisten dat ik met slow fashion bezig was, maar er was nooit echt veel interesse. Ze lieten me altijd rustig doen (lacht).” Tot drie jaar geleden. Ze kreeg verschillende vragen van vrienden die wel duurzamer wilden winkelen, maar niet wisten hoe eraan te beginnen. “Toen besloot ik dat ik mensen wilde inspireren met de kennis die ik heb.” Zo ontstond de eerste fashion walk, die ze voor vriendinnen organiseerde. Nadien volgden talloze andere fashion walks in verschillende steden. De tour begint met een inspiratiesessie waarna consumenten langs verschillende duurzame kledingwinkels worden geleid naargelang hun interesses. “Uiteraard hangt het ook af van de stad waarin de tour plaatsvindt, en welk aanbod er juist is. Maar ik vraag ook altijd naar hun interesses. Iemand die bijvoorbeeld veganistisch is, zal nooit voor leer opteren, omdat dat niet geproduceerd is volgens hun waarden en normen.”

“Duurzame mode is verrijkend”

Noé is hoopvol over de toekomst van duurzame mode. “Het bewustzijn groeit bij de mensen. Op dit moment vertaalt zich dat nog niet helemaal in hun koopgedrag, maar dat is een proces.” Kan duurzame mode opboksen tegen de fast fashion-reuzen? “Absoluut,” zegt ze. “Fast fashion is nu het dominante verhaal. We zien dit in ons dagelijkse leven en zijn dus niets anders gewoon.” Maar toch draait de  fast fashion-machine nog maar een twintigtal jaar op volle toeren. Volgens Noé zijn we gebrainwasht door de huidige kledingprijzen. Ze vindt echter dat die niet de norm zouden mogen zijn.”

Gedaan met lineair, tijd voor circulair

Wat is Noé's advies voor een meer duurzame levensstijl? In de eerste plaats raadt ze aan om stapsgewijs over te schakelen. Om de eerste keer iets duurder van een duurzaam merk te kopen. “Ik beschouw dat als een investering in kledingstukken. Want of iets duur of goedkoop is, hangt van de perceptie af. Een student heeft niet hetzelfde budget als iemand die werkt. Ik beheer een start-up, dus ook ik heb niet zo’n groot budget,” lacht Noé. “Wie een eerste keer de stap zet, zal in de toekomst al sneller opnieuw een kledingstuk van een duurzaam merk kopen.” Ze wijst erop dat in je eigen kleerkast winkelen heel belangrijk is: “We denken dat we 74 procent van onze kleren dragen, terwijl dat in werkelijkheid maar 12 procent is.  Kleren die je niet meer draagt, kan je weggeven aan of ruilen met vrienden. Het is gedaan met de lineaire economie, we gaan volop voor circulair.

Kleren die je niet meer draagt, kan je weggeven aan of ruilen met vrienden. Het is gedaan met de lineaire economie, we gaan volop voor circulair.

Be positive

Noé vindt het belangrijk om vanuit een positieve ingesteldheid te vertrekken. "Je moet iets vinden dat voor jou haalbaar is en dat als een meerwaarde in je leven beschouwen. Als we vanuit een gevoel van schaamte zouden vertrekken, omdat we bijvoorbeeld toch nog winkelen bij fast fashion-merken, beginnen we al met een negatief gevoel. Schaamte veroorzaakt ook moeheid. Mensen willen met zoveel zaken rekening houden, niet alleen op vlak van mode. Veel mensen hebben het gevoel dat ze iets moeten doen en dat kan tot verlamming leiden. Maar duurzame mode is net iets heel verrijkends. Om mensen mee te nemen in het verhaal van duurzame mode is het dus belangrijk te vertrekken vanuit de kracht van dat verhaal. En dat is wat ik wil bereiken met B.right.”

Naast de fashion walks organiseert Bie ook lezingen en workshops op maat met B.right. Wil je meer informatie of laat je je graag door Bie rondleiden tijdens een van haar fashion walks? Alle info vind je op https://www.b-right.org/.


Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 10/12/2019

vorige volgende