Van 24 tot 28 oktober zal het 78e Koninklijk Landjuweelfestival plaatsvinden in Gent. Het theaterfestival brengt een combinatie van zowel volwassenen- als jeugdproducties, poppenspel, vertelkunst en tal van randactiviteiten. De liefde voor en diversiteit van het amateurtheater staan hierbij centraal.

Van vrijdag tot maandag vindt het Koninklijk Landjuweelfestival plaats. Voor sommigen misschien bekend als het festival waar de personages in de fictiereeks ‘Amateurs’ naar streven. Het is hét festival bij uitstek voor amateurtheater in Vlaanderen. De makers van de televisieserie nemen trouwens het peterschap van het festival op zich. Ze treden daarmee in de voetsporen van Compagnie Cecilia.

Doorheen het jaar jureren medewerkers van OPENDOEK, de koepelorganisatie voor amateurtheater, bij talloze theatervoorstellingen van niet-professionele gezelschappen. De –naar hun mening- meest kwaliteitsvolle voorstellingen krijgen een toonmoment op het gegeerde festival.

Plankton

Er zijn ook vier ‘Landjuweelwaardige’ jongerenvoorstellingen, De theatergroepen verblijven het hele festival lang in Gent, samen met enkele medewerkers van Plankton, de jongerenafdeling van OPENDOEK. Daar brengen ze hun eigen stuk, bekijken ze elkaars werk en krijgen de gezelschappen coaching. Ook staan er enkele workshops op het programma.

De vier werden zorgvuldig uitgekozen door een team van siamezen. Zo’n tweeling bestaat uit een OPENDOEK-medewerker en een jongere.

Enkele reporters van Stampmedia zullen zaterdag en zondag in het ‘geplanktonizede’ jeugdhuis verblijven en over het reilen en zeilen van de jongeren op het Landjuweel rapporteren. Tickets en het volledige programma zijn te vinden op http://www.landjuweelfestival.be/ !

© 2014 – StampMedia – tekst: Souky De Wolf


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 24/10/2014