Jeroen Lemaitre (24) richtte de Facebookgroep 'VRT, geef ons een derde jongerenzender' op. Daarmee wil hij de Vlaamse jongeren oproepen zich in te zetten voor een nieuw jongerenkanaal bij de VRT.

Lemaitre zit in het tweede jaar Communicatiemanagement aan de Lessius Hogeschool in Mechelen. "Ik heb altijd erg opgekeken naar de Nederlandse jongerenzender BNN ", zegt Lemaitre. "Zij maken echt grensverleggende televisie. Tot mijn grote spijt is er in ons land geen Vlaamse evenknie van BNN."

Betoging waard

Dat zette Lemaitre aan tot het oprichten van de Facebookpagina 'VRT, geef ons een derde jongerenzender'. "Het begon veel in de media te komen en ik las in Knack een heel goede analyse van Karl van den Broeck. Daarin vroeg hij zich luidop af of de jongeren dit een betoging waard achtten."

Ondanks alle media-aandacht stelde de tweedejaarsstudent vast dat er behoorlijk weinig initiatief vanuit de jeugd zelf kwam. "Daarom heb ik deze Facebookgroep opgericht. Als oproep aan de Vlaamse jongeren. In de hoop dat ze eerst massaal lid worden van deze pagina en daarna zelf initiatief nemen. Want ik wil het niet alleen op mij nemen. Iedereen kan en mag zich uiteraard engageren."

Op de kar springen

Lemaitre hoopt dat dit een aanzet kan zijn tot meer engagement vanuit de jeugd zelf. "Het is eigenlijk ongelooflijk. Ingrid Lieten doet eigenlijk al het werk voor ons, wij moeten gewoon op de kar springen. Maar dat moeten we dan ook doen. Want dit is een uitgelezen kans om een jongerenzender op de VRT te krijgen."

Dat derde kanaal ziet Jeroen Lemaitre als dé kans voor jongeren om te bewijzen wat ze in hun mars hebben. "Het medialandschap in Vlaanderen is al jaren vastgeroest en traditioneel. Dat kunnen we met een jongerenzender doorbreken door nieuwe televisie te maken. Op de nieuwe zender kunnen we begeesteren, tonen tot wat jongeren in staat zijn, grenzen verleggen en nieuwe dingen uitproberen en lanceren."

Daarom hoopt Lemaitre dat heel wat jongeren zijn Facebookinitiatief steunen. "Pas wanneer er genoeg steun is op Facebook, kunnen we een volgende stap zetten. Als de pagina 1.000 tot 1.500 leden telt, kunnen we actie voeren. Zo denk ik aan een ludieke actie voor de deur van de VRT."

© 2011 - StampMedia - Robbe van Lier


Dit artikel werd gepubliceerd door JeugdWerkNet op 17/06/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door Radio Reflex op 17/06/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door Radiovisie.eu op 18/06/2011