Een vijftal studenten van de opleiding Conservatie en Restauratie aan de Antwerpse hogeschool Artesis zijn door de stad Keulen gevraagd om te helpen met de restauratie van het ingestorte stadsarchief. De studenten zijn alvast op het verzoek ingegaan en wachten ongeduldig op het positieve seintje uit Keulen.

Historische documenten

Een groot deel van het historisch stadsarchief in het centrum van Keulen stortte begin maart in. Om de waardevolle stukken zo vlug mogelijk te verzamelen en te restaureren, doet Keulen een beroep op de studenten van de opleiding Conservatie en Restauratie, gespecialiseerd in papier, in Antwerpen. Een kans die de studenten met beide handen willen grijpen.

“Ik kan elk moment het verlossende telefoontje krijgen. De Keulse oproep geeft de studenten de unieke kans om hun opleiding in praktijk om te zetten”, vertelt de coördinator voor de reis Lieve Wateeuw.

Reiniging

In Duitsland werken restaurateurs en Duitse studenten, gespecialiseerd in restauratie, al wekenlang in drie shiften aan de beschadigde perkamenten en de historische documenten. De restaurateurs zijn er in geslaagd zowat veertig procent van de documenten uit het puin te halen, te inventariseren en te restaureren. Maar er liggen nog talloze dozen met perkamenten in containers opeengehoopt.

De studenten krijgen de taak de beschadigde perkamenten voorzichtig uit de kartonnen dozen te halen en op te lijsten. De studenten zullen speciale handschoenen en maskers dragen om de breekbare perkamenten en de historische documenten te bewaren. Vervolgens moeten de ze de beschadigde en natte stukken zorgvuldig nakijken, afstoffen, reinigen, inpakken en doorsturen naar een opslagplaats waar ze worden gedroogd.

Solidariteit

“Hoe langer wij in België blijven, hoe meer de stukken beschadigd worden”, vertelt Wateo onrustig. “Naast de beschadigde stukken, doen wij het ook uit solidariteit met Duitsland. De instorting van het stadsarchief moet voor het land een enorme domper zijn. Het stadsarchief is nu eenmaal het verleden van een land.”

Het archiefgebouw uit de jaren zeventig herbergde historische documenten, plattegronden en foto’s. Sommige gaan terug tot 922. De collectie behoort tot de uitgebreidste en kostbaarste van Europa. Zo bracht schrijver en Nobelprijswinnaar Heinrich Böll er zijn literaire nalatenschap onder.

“De studenten weten nog niet welk deel van het archief ze moeten restaureren. Dat zal pas in Duitsland duidelijk worden. Maar daar breken ze hun hoofd niet over. Elk stuk of werk is voor hen even belangrijk”, besluit Wateeuw.

© 2009 – StampMedia – Haik Guevorkian


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 20/03/2009
Dit artikel werd deels gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 20/03/2009 (met bronvermelding)
Dit artikel werd deels gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 20/03/2009 (zonder bronvermelding)
Dit artikel werd deels gepubliceerd door VTM op 20/03/2009 (zonder bronvermelding)
Dit artikel werd deels gepubliceerd in Het Nieuwsblad op 21/03/2009 (zonder bronvermelding)
Dit artikel werd deels gepubliceerd in De Morgen op 21/03/2009 (zonder bronvermelding)
Dit artikel werd deels gepubliceerd in Het Laatste Nieuws op 21/03/2009 (zonder bronvermelding)