De jongeren hebben samen zeker vijftien vuilzakken gevuld. © Elsie Sarrau

Het Sint-Pietersplein in Gent lag er vuil bij op woensdagavond, nadat er een feest losbarstte met zo’n duizend studenten. Toen Elsie Sarrau en Charlotte Nollet dat vanuit hun raam zagen gebeuren, besloten ze om samen het afval op te ruimen. “We vonden het zo erg dat we al onze vuilniszakken pakten om alles te gaan opruimen”, aldus Elsie.

De jongeren hebben samen zeker vijftien vuilzakken gevuld. © Elsie Sarrau

Wanneer de politie woensdagavond rond 19:00u ter plekke komt, vluchten veel feestvierende jongeren zo snel mogelijk weg. Wijnglazen, portefeuilles en zakken chips blijven liggen. “Het was wel echt duidelijk dat de meesten gingen lopen en gewoon hun spullen achterlieten toen de politie eraan kwam”, legt Lore Naegels uit, een studente die meehielp met de opruimactie.

Hulp

Elsie Sarrau en Charlotte Nollet volgen alles mee vanuit hun raam. Wanneer de grote massa weg is, gaan ze met hun vuilniszakken al het afval oprapen. Verschillende studenten bieden hulp aan en tegen het einde van de avond zijn ze met ongeveer tien tot vijftien mensen. Samen vullen ze zeker vijftien vuilniszakken.

Bubbel van vier

Gisteren heeft de stad Gent honderd krijtcirkels laten tekenen op het Sint-Pietersplein. Dat blijkt uit een artikel van De Morgen. De cirkels dienen om studenten met maximaal vier te laten samenzitten. Ze hebben een diameter van zes meter met een afstand van vier meter tussen de cirkels. Er komen ook extra afvalkorven op het plein.

Elsie en Charlotte zijn zo’n twee uur en half bezig geweest met het opruimen. © Michiel de Coninck

In shock

Studenten Shannon Veireman en Lore Naegels zijn slechts enkele van de vrijwilligers die spontaan beginnen helpen. “We hadden via TikTok gevolgd wat er was gebeurd en zijn dan naar het Sint-Pietersplein gefietst om eens te gaan kijken. We hadden dus niet gepland dat we afval gingen opruimen, want we wisten niet dat het plein er zo ging bij liggen”, aldus Shannon. “We waren echt in shock toen we daar aankwamen. We zagen dat er al mensen aan het opruimen waren, dus we wilden meteen helpen”, legt Lore uit. Op het einde van de avond besluiten ze om de vuilzakken samen te zetten zodat de afvaldienst het vuil makkelijk kan meenemen.

Beloning

Ivago, de vuilnisdienst van Gent, belooft de studenten een verrassing voor hun inzet. Donderdag kregen de studenten een bericht dat ze hun adres mochten doorgeven. Later zullen ze dan een beloning toegestuurd krijgen.

Twitter

“Natuurlijk zijn er studenten die het verknoeien voor iedereen. Maar ik heb deze foto online gezet met de boodschap dat er zoveel meer zijn die wél echt hun best doen om zich aan de maatregelen te houden. Ik denk dat ik voor veel mensen kan spreken als ik zeg dat we het beu zijn dat zogezegd “alle studenten” het verpesten. Uiteindelijk hebben wij dat plein opgeruimd en niet de mensen die zeggen dat iedere student onverantwoordelijk is”, zegt Lore. Ze had nooit verwacht dat er zoveel reactie op de tweet zou komen. Nadat de post rond gaat, krijgt ze berichten van mensen die ook meehielpen. Zo kon Lore ook hun adressen doorgeven aan Ivago om een beloning te krijgen. “Dit is de andere kant van het verhaal. Het nieuws dat studenten stonden te feesten heeft veel meer aandacht gekregen. Daarom vinden wij het belangrijk dat men weet dat sommige studenten wel hun verantwoordelijk nemen”, vindt Shannon.

vorige volgende