©Wikicommens

Wie op 21 oktober naar concertzaal Trix in Antwerpen trekt, zal tijdens de eerste Belgische fanparty alleen maar nummers van Taylor Swift horen. Op dezelfde dag dat de Amerikaanse zangeres haar nieuwe album Midnights zal uitbrengen, organiseert studente en superfan Bauke Van Den Bossche (18) een avond volledig in het teken van haar idool.  

Fanparty’s bestaan al even in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, en winnen bij onze noorderburen en dus nu ook bij ons aan populariteit. De avonden zetten één specifieke artiest in de kijker, zonder dat die echt aanwezig is. Nummers als Shake It Off, Blank Space en Wildest Dreams zullen vrijdag dus niet gespeeld worden door Taylor Swift, maar door een dj.  

Tiktok als inspiratie

Studente Bauke Van Den Bossche (18) uit Merksem kwam met het idee: “Op Tiktok zag ik veel filmpjes passeren van Taylor Swiftparty’s in andere landen. In België daarentegen was jammer genoeg nog nooit zo’n feest georganiseerd. Op een avond was ik naar Taylor Swifts muziek aan het luisteren en dacht ik: 'Ik ga dit gewoon zelf organiseren.’ Na wat overleg met mijn papa contacteerden we Trix. Zij waren laaiend enthousiast, want eigenlijk wilden ze dit al langer doen."

De Merksemse studente heeft daarmee de primeur van eerste fanparty in België en dus ook in de Antwerpse concertzaal te pakken. Stijn De Mulder, programmator bij Trix, bevestigt dat. “Dit is de eerste fanparty die we doen. We krijgen wel vaker dj's over de vloer, maar een hele avond muziek van dezelfde artiest is tot hiertoe nog nooit gebeurd.”  

Van Den Bossche ziet alleen maar voordelen in het fanpartyconcept. “Je moet niet wachten op een tour van de artiest, je kan langer dansen dan tijdens een concert en als organisator kies je zelf de liedjes die de dj draait.” Ze vergelijkt het met een fuif, maar dan alleen met Swiftmuziek. “Als dit een groot succes is, zullen we grondig praten over volgende edities, misschien ook in andere steden.”  

De Drentse Annet Berkhout zal op 21 oktober niet afzakken naar Trix, maar ging eerder al naar een fanparty van Taylor Swift in Utrecht. “Je staat tussen bezoekers die maar om één reden gekomen zijn. Je hebt sowieso iets gemeen met elkaar. Omdat iedereen de muziek leuk vindt en het naar z’n zin heeft, is de sfeer enorm goed.”  

De fanparty is een goedkoper alternatief voor het dure concert, zeker voor artiesten met veel jonge fans

Toch kan een fanparty geen concert vervangen, vindt Berkhout. “Op een concert zie je de artiest in het echt en dan is de ervaring toch heel anders. Ik kan Taylors muziek overal opzetten, maar haar live zien is veel vetter.”   

Goedkoop alternatief

Het format lijkt heel wat potentieel te bevatten, omdat het een goedkoper alternatief vormt voor de dure concerttickets tegenwoordig. Zeker bij artiesten met veel jonge fans kan die ticketprijs een drempel vormen om een kaartje aan te schaffen.    

Trix beseft dat en houdt de ticketprijs bewust laag voor evenementen als deze. “Wij verzamelen geen leeftijdsgegevens van onze ticketkopers, dus ik kan niet zeggen of er meer jongeren zullen zijn dan anders”, aldus Stijn De Mulder van Trix. “Maar het is wel zo dat we veel vragen kregen van fans die nog geen 16 jaar zijn en graag wilden komen, dus dat wijst toch op een jonger publiek. Ik gok dat het voor de helft uit tieners en voor de andere helft uit twintigers zal bestaan.”  

“Ik gok dat het publiek voor de helft zal bestaan uit tieners en voor de andere helft uit twintigers” – Stijn De Mulder (Trix)

 De zaal geeft aan al na te denken over volgende fanparty’s, al zijn die plannen nog niet concreet. “We wachten even af en kijken hoe het vrijdag loopt. Wie weet volgen er dan wel meer”, vertelt De Mulder. Collega Melissa Janssen, communicatieverantwoordelijke bij Trix, vult aan: “We vinden het belangrijk dat het initiatief van een fan zelf komt.”    Ook superfan Annet Berkhout ziet een mooie toekomst voor de feestjes. “Ik denk dat fanparty’s door de komst van Tiktok meer gaan voorkomen. Zolang de artiest een grote fanbase heeft, lopen de zalen wel vol.”   

Swiftieversie gaat door op 21 oktober vanaf 20 uur in Trix Antwerpen. Tickets zijn intussen uitverkocht, maar je kan je kans nog wagen op Ticketswap.   


Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 20/10/2022.

vorige volgende