ANTWERPEN - 'Thuisafgehaald' is een online platform waarop in België, Nederland en zelfs daarbuiten, maaltijden gedeeld worden. Of het nu gaat om verse lasagne, zelfgemaakte confituur of een stuk taart voor bij de koffie dat je zelf maakt of afhaalt, er wordt altijd iemand blij van.

Wie niet rijk is moet slim zijn

In periodes van crisis, wanneer we minder geld in onze portefeuille hebben, willen we toch onze levensstandaard hooghouden. Wie niet rijk is, moet dus slim of creatief zijn. Waarom bijvoorbeeld uit eten gaan als je ook een verse en lekkere maaltijd bij je buurvrouw kan ophalen? Maak je altijd te grote porties en vind je het zonde om de overschot telkens weg te gooien, of heb je gewoon geen zin om drie dagen hetzelfde gerecht te eten, dan biedt 'Thuisafgehaald' een oplossing. Zet je maaltijd op de website met een beschrijving van de ingrediënten, een schappelijke kostprijs en de tijdsperiode waarin hongerigen de maaltijd kunnen komen ophalen. Het uitwisselen van gegevens en het maken van afspraken gebeurt met jouw goedkeuring online.

Op pad voor een maaltijd

De website is een groot succes. Vooral in grote steden als Brussel en Gent maar nog meer in Antwerpen. In Antwerpen hebben meer dan 2.000 mensen zich ingeschreven op de website. Dagelijks verschijnen er verschillende gerechten waaruit je kan kiezen als afhaler. Sommige koks maken dagelijkse kost, anderen koken vegetarisch, veganistisch of zelfs bio. Je stuurt een verzoek naar de kok wiens maaltijd je wil afhalen en vertrekt na uitwisseling van gegevens naar hem toe met een doosje om het lekkers in te stoppen.

Bewust omgaan met voedsel

Een welbepaalde reden voor het succes van deze website is er niet. Thuisafgehaald sluit aan bij een hele reeks maatschappelijke trends zoals het tegengaan van voedselverspilling en het bewuster omgaan met voedsel. Een maaltijd afhalen bij je buren is vaak goedkoper en gezonder dan uit eten te gaan in dat restaurantje om de hoek. Bovendien leer je de mensen uit je eigen buurt beter kennen en is het erg praktisch voor mensen die een druk leven leiden en geen tijd hebben om elke dag zelf een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Van delen word je vrolijk

Deze laatste reden was voor oprichtster Marieke Hart uit Utrecht de aanleiding om het online platform in 2012 op te starten. Sindsdien heeft het platform zich verder verspreid over Nederland en België. Ieder heeft zijn eigen motivatie om aan het initiatief deel te nemen, maar er is één gemeenschappelijk kenmerk: van het delen van maaltijden word je blij. Het geeft een aangenaam en warm gevoel vanbinnen om iets goeds gedaan te hebben voor een ander. En voor de afhaler, die houdt er natuurlijk een lekker gevulde buik aan over.

Thuiskok Rosa van Brussel – La mama

Rosa kookt elke vrijdag, zaterdag en zondag voor afhalers in Antwerpen. Tijdens de week kookt ze bij drukwerkende gezinnen thuis, waarvan ze ook de kinderen van school haalt. Voor Rosa is koken een passie, maar sinds ze alleen woont in Antwerpen is het niet meer zo interessant. 'Thuisafgehaald' is daarom niet alleen voor de afhalers maar ook voor haar een hele goede oplossing.

Ik probeer de maaltijden altijd klaar te hebben tegen 17.00u. Dan ruikt mijn huis heel lekker tegen de tijd dat mensen eten komen halen. Dat geeft hen een goed gevoel. Het is hier dan voor hen ook een beetje thuis.”

© 2013 - StampMedia - tekst en foto: Silvy Horemans


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 14/09/2013