Vijftig jongeren uit zeven verschillende landen nemen van 25 juli tot 1 augustus deel aan een uitwisselingsproject voor vrijwilligers in jeugdhuizen. Dit project is georganiseerd door Formaat in samenwerking met Josto en Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad.

Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen is de federatie van jeugdhuizen en jongerencentra. Zij ondersteunen, informeren en geven vorm aan een vierhonderdtal jeugdhuizen. Vanaf maandag 25 juli tot maandag 1 augustus gaan jongeren uit Roemenië, Slovenië, IJsland, Denemarken, Estland, Ierland en België kamperen op het terrein van jeugdhuis Josto. Drie andere landen (Nederland, Kroatië en Zweden) hebben op het laatste moment afgehaakt.

Enthousiasme bij Belgische jeugdhuizen

Stijn Belmans, jeugdhuisondersteuningsmedewerker van Antwerpen, heeft dit samen met ECYC op poten gezet. ECYC is de federatie van Europese jeugdhuisfederaties. "We hebben anderhalf jaar geleden in Edinburgh partners gezocht", vertelt Belmans. "ECYC en Formaat werken in hetzelfde gebouw. Zo kwam het idee om een aanvraag in te dienen." Heel wat Belgische jeugdhuizen zijn betrokken bij dit uitwisselingsproject.

Tieners meer dan welkom

Volgens Stijn Belmans gebeurt er weinig voor tieners in jeugdhuizen. Zij hebben in het verleden enkel voor 20- tot 30-jarigen projecten georganiseerd. "Wij richten ons tot jongeren van 16 tot 25 jaar. Dat maakt dit project uniek", zegt Belmans. "Ook het feit dat voor de eerste keer jongeren uit veel verschillende landen samenwerken, maakt dit apart." Vorig jaar werd enkel met Estland en België een klein project opgezet.

Werken rond thema's

Dit jaar zijn de thema's eventmanagement en creativiteit. "We proberen deze twee thema's aan elkaar te koppelen", legt Belmans uit. "Door informatie uit te wisselen en te brainstormen geven de jongeren kleur aan het programma. Onder begeleiding van trainers steken ze het slotevenement in elkaar. Het wordt een open evenement voor iedereen dat zal doorgaan bij Den Eglantier om 20.30 uur."

Antwerpen verkennen

De eerste twee dagen zullen de jongeren vooral in groep werken om elkaar beter te leren kennen. Daarna zullen ze de stad intrekken. "De jongeren zullen onder andere het MAS (Museum aan de Stroom) en Fort 8 bezoeken", zegt Belmans. "Ook zullen ze een bezoekje brengen aan MSC Ahlan, een Marokkaanse vereniging." Tot slot komen enkele jeugdcentra praten over hun manier van werken.
Wie meer wil weten over hun doen en laten kan hen volgen op hun blog: http://formaat-aeyc.blogspot.com/.

© 2011 - StampMedia - Farah Ahaddour