Erfgoeddag 2012 staat in het teken van helden. Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Coördinatie Erfgoeddag en Erfgoedcel Brussel organiseren in dat kader een Heldenwedstrijd. 'Wie is uw held en waarom?' Deelnemen kan tot 31 maart.

Helden zijn een bron van zowel inspiratie als irritatie. Wanneer je een geschiedenisboek opent, vliegen de helden je tegemoet. Bovendien lanceert Hollywood elke week een nieuwe held. Daarnaast hebben velen ook persoonlijke helden in hun directe omgeving. Wat zeggen deze helden over ons en onze maatschappij? Wat betekent het om iemand op een voetstuk te zetten? Welke motivatie zit daarachter? De Heldenwedstrijd zoekt het uit.

Wedstrijd

Tussen 1 februari en 31 maart kan je een foto, tekening of 1-minuut-filmpje over je held of heldin, vergezeld van een kort tekstje met motivatie, sturen naar info [at] deburen.eu ()title="". Alle inzendingen worden verzameld op de website. De jury kiest de strafste, verrassendste, creatiefste inzending en beloont deze met een geldprijs van 200 euro en een op maat geschreven en gesigneerd heldendicht van schrijfster Saskia de Coster. Er is ook een publieksprijs: van 1 tot en met 15 april kies je zelf je favoriete inzending via de Facebookpagina van de Erfgoeddag. De publieksprijs is een heldenboekenpakket. Op dinsdag 17 april wordt de prijs feestelijk uitgereikt door Saskia de Coster. Een kritisch panel met  Dan Hassler-Forest (UvA), Bruno De Wever (UGent) en Elma Drayer (Trouw, Vrij Nederland, Verwende prinsesjes) neemt onder leiding van presentator Sven Speybrouck een kijkje achter de schermen van het heldendom.

Erfgoeddag 2012

De Erfgoeddag is in het leven geroepen om het publiek, de media en overheden duidelijk te maken dat zorgdragen voor ons cultureel erfgoed niet vanzelf gebeurt. Dat is het resultaat van samenwerking, competentie en inzet van velen. Het thema helden van de komende editie op 22 april 2012 biedt mogelijkheden voor elke erfgoedorganisatie. Wat is de verhouding tussen waarheid en verzinsels in de stoet van onze nationale helden? En hoe kunnen we daar zeker van zijn? Het is ook een kans om vergeten of minder bekende (plaatselijke) helden eindelijk de erkenning te geven die ze verdienen.

Erfgoed beschermen is heldendaad

Het thema biedt ook een breed podium voor alle erfgoedzorg-inspanningen. Wie zijn ogen goed de kost geeft, merkt talloze bemiddelaars op, mensen die zichzelf meestal wegcijferen of achter de schermen werken aan behoud van en onderzoek over erfgoed. Deze Erfgoeddag geeft de ultieme kans de achterkant van het erfgoedbedrijf en de activiteiten, uitdagingen en de verwezenlijkingen van behoud- en beheermedewerkers, restauratoren en registratoren in de kijker te zetten. Want is wie ons erfgoed beschermt tegen de gevaren van de tijd, niet ook een held?

Het reglement van de Heldenwedstrijd is terug te vinden via deze link.

© 2012 - StampMedia – Emily Daelemans


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 16/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 16/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 16/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 16/02/2012