Driewerf hoera. Weer een onderzoekje over smartphones en de vreselijke gevolgen van dat vervloekte ding. De Morgen pakte er vandaag mee uit, lees hier met me mee. De titel luidt: ‘Aandacht voor smartphone of tablet schaadt relaties bij 89% van Amerikanen’. 

Blijkbaar zouden relaties een deuk krijgen als gevolg van overmatig smartphone-gebruik. De relatie met familieleden of vrienden die meer aandacht schenken aan hun e-mails, apps en sms’en dreigt vaak te verwateren, zo stelt deze Amerikaanse studie. Of ik van dergelijke resultaten verschiet? Goh, niet echt.

EDI

Wij – smartphoners - hebben blijkbaar last van EDI’s (= Elektronische Uitingen van Ongevoeligheid): de iPhone bepotelen tijdens een tête-à-tête, je vriend e-mailen terwijl je tegenover elkaar zit of ongepast luid telefoneren op bus of trein. Eigenlijk doe ik al die dingen niet. Ik deed dat ook niet voor ik begon te vasten. Alleen dat iPhone bepotelen overkwam mij misschien heel af en toe. Maar ik ben zeker dat ik dat na mijn vastenperiode niet meer ga doen omdat ik goed besef dat het kei irritant is tegenover je andere tête.

Leeftijd?

Ik vraag mij af wie de onderzoekers hebben ondervraagd? Proefpersonen met smartphone of zonder? Hoe oud waren ze? Ik vind het nergens terug, ook niet op The Daily Beast, de bron van De Morgen. Ik denk dat het toch belangrijk is leeftijd en geslacht te vermelden, alsook of ze al dan niet in bezit zijn van een smartphone.

Het lijkt mij ook interessant te weten hoe de proef of de enquête juist in zijn werk ging. Of ben ik echt te nieuwsgierig? Het is zoals ze in De Morgen al schrijven: ‘het onderliggend thema is telkens hetzelfde: technologie ondermijnt onze wellevendheid.’ En toch kopen meer en meer mensen smartphones en tablets en laptops en… Geven we dan niets meer om beleefdheid?

Een handje helpen

Ben ik dan zo onbeleefd geworden? Snel enkele etiquette-cursussen gaan volgen, dus. Of ik kan ook een smartphone-etiquette ontwikkelen, want daar wringt werkelijk het schoentje, volgens de Amerikaanse wetenschappers: ‘Het gebrek aan een ‘smartphone-etiquette’ zorgt ervoor dat we het aanvaardbaar vinden dat we overal  – van het toilet tot de rij aan de kassa en zelfs op begrafenissen – bellen, sms’en of op Facebook gaan.’

Ik heb een nieuwe ambitie: een smartphone-etiquette opstellen. Tijdens mijn vastenperiode ga ik mij daar mee bezighouden. Ik ga mijn omgeving observeren en van daaruit vertrekken om een etiquette te ontwikkelen. Wat stoort mij? Wat kan er beter? Hoe worden we weer beleefd? Ik ga die wetenschappers een handje helpen!

Relaties redden

Mijn smartphone-etiquette zal er dan hopelijk voor zorgen dat relaties weer beter onderhouden worden en versterken (niet, dat ik écht geloof dat relaties schade lijden door smartphones, ik denk dat er dan andere factoren stiekem ook een rol spelen) Maar goed, alles om liefde en vriendschap nog beter te maken, hé. Leve de liefde!

Ik zal jullie de komende weken op de hoogte houden van mijn vorderingen. Als jullie tips hebben, laat het zeker weten. Alle hulp is welkom!

Tot morgen!

© 2014 – StampMedia – Nathalie Schlenker