© Pauline Vanden Abeele

De aankomende verkiezingen zijn voor de meeste jongeren moeilijk te volgen. Daarom moedigt Imane Arrahmouni (17), voorzitter van de Antwerpse jeugdraad, jongeren aan om zich te engageren in jeugdraden. “Laat je stem horen en neem actief deel aan de lokale politiek.”

Imane Arrahmouni (17) is van ’t Kiel en is nu al enkele maanden voorzitter van de Antwerpse jeugdraad. Haar engagement begon bij de J100, een collectief van Antwerpse jeugdorganisaties, waar ze als vrijwilliger actief was. Zo kwam ze in contact met Naomi Izabela, de vorige voorzitter van de Antwerpse jeugdraad. “Zij vroeg me of ik interesse had om haar plaats in te nemen”, zegt Arrahmouni. “De jeugdraad is niet alleen een leerrijke omgeving, je ontmoet er ook gewoon veel leuke mensen.”

“De jeugdraad is niet alleen een leerrijke omgeving, je ontmoet er ook gewoon veel leuke mensen”

Al van jongs af aan is Arrahmouni geïnteresseerd in de actualiteit. De passie voor politiek groeide naarmate ze ouder werd. “Eigenlijk heeft alles een politieke lading, of het nu gaat om een verkeerslicht of om hoeveel geld je overhoudt aan het einde van de maand”, zegt ze.

Oproep

Politiek is voor volwassenen al ingewikkeld. Laat staan dat het voor de jeugd behapbaar is. Daarom doet Arrahmouni een oproep: “Laten we ervoor zorgen dat alle jongeren de belangrijkste politieke ontwikkelingen kunnen volgen. En aan de jongeren: laat je stem horen en neem actief deel aan de lokale politiek. Het is onze verantwoordelijkheid om op te komen voor de belangen van jongeren. We hebben wel degelijk een stem in de beslissingen die ons allemaal beïnvloeden. We kunnen van onze stad een veilige en inclusieve plek voor iedereen maken.”

“Jongeren betrekken bij lokale initiatieven en besluitvormingsprocessen is belangrijk”, vindt Arrahmouni. “Door actief deel te nemen, kunnen ze onze samenleving mee vormgeven en zorgen voor een toekomst die ook zij willen zien.”

“We hopen dat beleidsmakers onze adviezen ter harte zullen nemen. We willen een stem én een aanspreekpunt zijn voor jongeren”

Als voorzitter van de jeugdraad schrijft Imane Arrahmouni samen met haar team een memorandum. Dat kun je vergelijken met een ‘verlanglijstje’ voor verbeteringen in de stad. Positieve beeldvorming van jongeren, justitie en veiligheid in de publieke ruimte voor meisjes, verdienen volgens Arrahmouni meer aandacht. “We hopen dat beleidsmakers onze adviezen ter harte zullen nemen”, zegt ze. “We willen een stem én een aanspreekpunt zijn voor jongeren.”

Trage reacties

Volgens Arrahmouni luisteren beleidsmakers wel degelijk naar jongeren. Maar zijn ze het ook weer snel vergeten. “Dat is spijtig, want jongeren maken ook deel uit van de maatschappij. Ons grootste obstakel is dan ook het trage reactievermogen van beleidsmakers. Daardoor raken jongeren ontmoedigd en krijgen ze het gevoel dat hun stem niet belangrijk is. We moeten dus sneller antwoorden krijgen om effectief veranderingen door te kunnen voeren.”

Maar ook de bekommernissen van jongeren verzamelen om te signaleren aan beleidsmakers is een uitdaging. Niet alle jonge mensen staan te springen om te vertellen over hun moeilijkheden, hindernissen of frustraties. Toch is Arrahmouni trots op de successen van de jeugdraad, zoals de nieuwe ballenvangers aan het Alfons De Cockplein op het Kiel. “Het heeft lang geduurd voor ze er waren, maar het is een stap in de goede richting”, zegt ze met een glimlach.


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 10/04/2024.

vorige volgende