De IVde Scoutsgroep Sint-Jan Berchmans protesteerde op 22 februari tegen de sluiting van hun scoutslokaal in de IJzerenwaag, een zijstraat van winkelstraat Kammenstraat. Dat deden ze samen met Theater aan de Stroom (TAS), dat in hetzelfde pand gehuisvest is. Beide groepen vinden het niet kunnen dat ze binnenkort op straat staan.

Het gebouw is eigendom van de Onze-Lieve-Vrouw vereniging, een vzw die een deel van het patrimonium van bisdom Antwerpen beheert. De vereniging heeft besloten om het pand te verkopen met als gevolg dat de scoutsgroep en TAS een nieuw verblijf moeten vinden.
“Steeds meer en meer groepen worden uit de binnenstad gedreven”, zegt Eveline Reusens, nationale stafmedewerker van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “De Kerk en de Stad willen een groot hart hebben voor jongeren; dat ze eens voor ons in de bres springen…”

Verbannen naar de groene rand

De scoutsgroep in de IJzerenwaag telt een 75 leden. “We verliezen onze lokalen in de stad”, zegt Wouter Van Mol, oud-leiding en districtscommissaris. Reusens: “Nieuwe lokalen vinden is geen evidentie. Niet alleen moeten we er elke zondag kunnen vergaderen, maar we moeten er het hele jaar ons materiaal kunnen stockeren.”
“Denk ook aan de stabiliteit van een jeugdgroep,” zegt Van Mol, “het is belangrijk dat een scoutsgroep in de eigen buurt is. Als een welpje van 10 jaar zich naar de groene rand moet verplaatsen, vinden ouders dat niet echt plezant.”

Verkoopsperikelen

Reussens & Van Mol zeggen dat ze het nieuws over hun nakende vertrek via de medewerkers van het TAS kregen. De mensen van TAS, op hun beurt, hebben ook nog geen officieel nieuws gekregen. “We waren volop in onderhandeling om het pand te kopen. De prijs is 3 maal omhoog gegaan, maar zelfs toen hadden we nog interesse”, zegt Steven De Lelie. “We wisten dat er een vergadering was over de verkoop. We hebben toen zelf gebeld, maar kregen te horen dat er nog niets was beslist en dat onze zorg voorbarig was.”
Deken Jef Barzin zegt dat TAS zelf heeft afgehaakt op de koop. “De dag voor ze moesten betalen, belden ze dat ze geen geld hadden. Veel later kwamen ze met een voorstel waar ze met uitstel wilden betalen. We hadden geen zekerheid dat ze het geld effectief hadden. Er waren andere belangstellenden. Die onderhandelingen zijn nu in de eindfase.”
Barzin zegt het te betreuren dat ook de scouts plaats verliezen. “Het is spijtig, maar we kunnen het gebouw niet enkel voor hen behouden.”

Protest in de regen

De scouts en de medewerkers van het TAS trokken van de IJzerwaag naar de Kathedraal en later naar het stadshuis. De scoutsgroep had een metalen kist mee als symbool voor hun materiaal, dat nu nergens terecht kan. De protestvoerders werden uiteindelijk op het stadshuis ontvangen dor medewerkers van schepen Van Campenhout en schepen Heylen. “Het was een goed gesprek,” zegt Elke Roels van TAS, “maar het blijft koffiedik kijken. De Stad wil het dossier nakijken, maar kan momenteel niet veel doen.”

© 2010 – StampMedia – K. Laura Liems


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 24/02/2010