Zondag ging in Antwerpen een supermarkt open waar geen enkele verpakking wordt gebruikt. ‘Robuust: The Zero Waste Shop’ is de eerste in zijn soort in België. Op de allereerste dag was de winkel alvast te klein voor alle nieuwsgierigen. “Ik erger me dood aan de hoeveelheid verpakkingen in de andere supermarkten.”

Om twintig voor twee staan Guy Taelman en Gunther Weygers al te wachten voor de winkeldeur. Ze hebben enkele plastic zakjes van Fnac bij om eventuele gekochte dingen in te steken. “Het is praktischer hé, geen afval meer. Gunther is een groene jongen, dus we komen eens kijken”, lacht Guy.

Tupperwarepotjes en herbruikbare zakken

Het personeel is nog druk in de weer met de laatste voorbereidingen terwijl er buiten steeds meer mensen verzamelen voor de opening. Zoals Kristien Schoenmaeckers en haar dochtertje. “Ik wacht hier al heel lang op omdat ik me dood erger aan de hoeveelheid verpakkingen in de andere supermarkten. Toen ik onlangs in de supermarkt vroeg om het vlees in één van mijn plastic potjes te doen, werd dat geweigerd omwille van de hygiëne.” Kristien heeft een hele zak Tupperwarepotjes bij om te vullen. “Als het me vandaag goed bevalt, hebben ze aan ons een vaste klant.”

Als om iets na twee het rolluik omhoog gaat, staat de winkel meteen stampvol. Op de stoep voor de winkel wordt ondertussen druk gediscussieerd. “Het is een beetje hypocriet,” meent Christoph Wauters. “De voeding kan nooit compleet zonder verpakking hier geraakt zijn.” Maacha Van Eyck valt hem bij: “Een letterlijke ‘zero waste’ shop is het niet. Er is diesel of benzine gebruikt voor die vrachtwagens, en zakken of karton voor de goederen. De ecologische voetafdruk verkleint wel wat, maar verdwijnt niet.” Al vindt ze het wel een initiatief waar absoluut nood aan is.

Milieuvriendelijk winkelen

Er zijn mensen die meteen uitgebreid boodschappen doen. Zoals Mira de Meyer. “Het aanbod is groter dan ik dacht. Ik heb venkel, perziken, rozijnen en zelfs wijn. Die heb ik rechtstreeks in mijn plastic kan getapt.” De kan blijkt al wat te zijn uitgelopen, maar verder lukt het winkelen met potjes prima. Mira is dan ook niet aan haar proefstuk toe. “Naar de markt neem ik ook altijd een potje mee om bijvoorbeeld olijven in te laten doen. Ik kom hier zeker terug.”

Veel mensen komen gewoon een kijkje nemen. Uit nieuwsgierigheid of om het assortiment al eens te zien en op een rustiger moment terug te komen. “Over een paar weken is het nieuwe eraf. Hopelijk komen dan de gewone klanten en blijven die ook komen”, hoopt Maacha.

Eigenares Savina Istas is tevreden over deze eerste dag: “Het is geweldig. Ik wist niet wat te verwachten, maar de opkomst is overweldigend. Dat we zoveel aandacht krijgen in de media en op internet helpt natuurlijk", glimlacht ze. Bekijk de fotoreportage:

© 2014 – StampMedia – tekst: Ilse Cox, foto’s: Wikke Witteveen


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 02/09/2014