De Zomer van Antwerpen staat voor de deur met twee maanden lang onder meer muziek, theater en circussen. Het festival staat gekend om zijn vele gratis evenementen, duurzaamheid en goede toegankelijkheid. De Zomer van Antwerpen heeft voor iedereen wat wils.

De Zomer van Antwerpen krijgt elk jaar heel veel voorstellen van artiesten. "Daar nemen we telkens een selectie uit", zegt organisator Patrick De Groote. In totaal zijn er achthonderd voorstellingen. Deze zomer pakt het festival uit met twee grote gratis voorstellingen: het sprookje Cinderella van Let's Go Urban - een theaterstuk met dans, klassieke muziek en moderne beats - en het westernspektakel Rue de la Chute van de Franse theatergroep Royal de Luxe, bekend als de maker van De Duiker, zijn Hand en de Kleine Reuzin en de reuze-olifant die al eerder Antwerpen aandeed.

Volgens De Groote is de Zomer van Antwerpen een evenement voor iedereen. "Er is voor ieder wat wils", meent hij. "De Zomer is voor niemand gelijk en iedereen beleeft die op zijn manier. We hebben een heel divers publiek. De gemiddelde bezoeker bestaat niet."

Kringloopwinkel

Duurzaamheid staat centraal dit jaar. "Zo werd er voor de Zomerfabriek niets nieuw aangekocht", zegt de organisator. De laatste jaren is de term duurzaamheid erg hip en is er steeds meer samenwerking om die duurzaamheid nog meer te garanderen. "Zo werken we onder meer samen met de Kringloopwinkel."

Toegankelijkheid

Bovendien probeert de Zomer - ieder jaar wordt gerekend op meer dan zeshonderd vrijwilligers - toegankelijk te zijn voor iedereen in de stad. De evenementen zijn niet alleen in de meeste gevallen gratis, ze zijn ook over de hele stad verspreid zodat iedereen in zijn buurt iets vindt.

"Daarnaast proberen we zoveel mogelijk te communiceren via ambassadeurs om ervoor te zorgen dat het we echt iedereen kunnen bereiken", zegt De Groote. "Er zijn bijvoorbeeld doventolken en we controleren de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers.

Succes

De Zomer van Antwerpen lokte vorig jaar ongeveer 270.000 bezoekers. Dit jaar de organisator op nog meer bezoekers. Aan het aanbod zal het alvast niet liggen. Surf voor meer informatie over het programma naar de website van de Zomer van Antwerpen.

© 2012 - StampMedia – Lynn Symons & Ivo Castillo


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 02/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 03/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 03/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 03/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 03/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 03/06/2012