Amper 16 is ze, maar het goedgevulde muziek-cv van Emma Bale is allesbehalve bescheiden. Met drie MIA-nominaties, hits als ‘All I Want’ en ‘Run’ en een samenwerking met Milow bewijst deze tiener uit Sint-Katelijne-Waver haar verlies in The Voice Kids goed te hebben verteerd. Vandaag staat ze op de Main Stage van Genk on stage: ‘Ik heb vooral hard gewerkt en ben erin blijven geloven’.

In 2014 schreef Emma Baelemans zich in voor The Voice Kids. De finale haalde ze net niet, maar dat hield haar niet tegen om door te stoten naar de top van de Vlaamse pop. ‘Ik probeer zoveel mogelijk mezelf te blijven en alles te relativeren. Toch is het soms nog moeilijk om te beseffen dat mensen speciaal naar mij komen kijken. Ik sta vaak op het podium en denk: hoe kan dit? Geloof me: als je concerten op een uur uitverkocht zijn, dat is hartverwarmend’.

Singer-songwriters schrijven vanuit hun gevoel en levenservaring. Bij Emma is dat niet anders. Hoewel ze nog erg jong is, slaagt ze erin om heel wat emotie in haar muziek te leggen. ‘Als ik een melodietje hoor, borrelt er meteen een bepaald gevoel in me op. Veel hangt af van het weer. Als het slecht weer is, schrijf ik eerder triestige songs. Eigenlijk heb ik nog maar één vrolijke song geschreven: ‘Fortune Cookies’. Triestige liedjes zijn een uitlaatklep voor mij. Als ik een dipje heb, neem ik gewoon mijn gitaar of ukelele erbij. Dat kan enorm opluchten. Je kunt het een vorm van therapie noemen.

Emma’s talent trok ook de aandacht van gevestigde waarde Milow. Samen doken ze de studio in en schreven ze de hit ‘Fortune Cookies’. ‘In de studio van Milow hing een heel andere sfeer dan ik gewoon was. Veel relaxter, minder druk. Het feit dat hij al veel ervaring heeft en in alle omstandigheden enorm rustig blijft, had er veel mee te maken. Zelf ben ik eerder een hyperkinetisch konijn (lacht). Ik zie Milow als een vaderfiguur, een mentor.

Naast zingen had Emma nog andere dromen, maar The Voice bracht daar verandering in. ‘Vroeger wilde ik orthodontist worden. Ik heb twee jaar Latijn gevolgd, ging ook regelmatig een kijkje nemen in een praktijk, maar ik besefte dat ik meer variatie nodig heb, en die vond ik in mijn carrière als zangeres. Tijdens The Voice Kids stond ik voor het eerst op het podium, en voelde ik: hier gaat het écht om mij. Ik had al heel wat mislukte audities achter de rug, en heb lang gedacht dat ik niet kon zingen. Nu wil ik er gewoon voor gaan en dit blijven doen’.

Bekend of niet, Emma blijft wel een tiener met schoolverplichtingen. ‘Ik voel me een normale tiener met een uitgebreide hobby. Ik vond het belangrijk om alle examens mee te doen net zoals de anderen. Ik had drie maanden school gemist, maar het is goed gegaan. Het laatste examen was geschiedenis en dat heb ik wel verknald (lacht)’.

Op de vraag wat we in de toekomst nog van Emma mogen verwachten heeft ze een verrassend antwoord: ‘Ik ben aan het schrijven met Jasper Steverlinck. En daarnaast ben ik volop mezelf aan het ontdekken. Ik heb onlangs bijvoorbeeld een stemmetje gedaan in de film ‘Finding Dory’. Een acteercarrière zou ik ook nog wel zien zitten’.

© 2016 - StampMedia - Verdiana Tedeschi; foto: Machteld Bollen