Het jaar is weer bijna voorbij en dat betekent traditioneel ook het einde van het cruiseseizoen in Antwerpen. Na 29 zeecruiseaanlopen sloot het cruiseschip MS Black Watch van de Britse rederij Fred. Olsen Cruise Lines het seizoen af in de Scheldestad tijdens een kerstcruise.

Na vijf jaar lag het cruiseschip MS Black Watch van de Britse rederij Fred. Olsen Cruise Lines op 19 en 20 december 2017 opnieuw aangemeerd in Antwerpen. Het schip bezocht de stad tijdens de laatste kerstcruise voor dit jaar en sloot daarmee ook het cruiseseizoen van 2017 in de Scheldestad af. Het was één van drie kerstcruises die naar de stad kwamen tijdens de maand december.

In totaal mocht Antwerpen dit jaar zeventien verschillende zeecruiseschepen ontvangen die in totaal 29 aanlopen hebben gedaan. Dat is een stijging van zeven aanlopen tegenover vorig jaar. Wat opvalt is dat het aantal ligdagen in verhouding tot vorig jaar veel hoger lag: 42 in totaal. Dat komt omdat verschillende rederijen ervoor kozen om hun schepen te laten overnachten in de stad. Zo kunnen de passagiers ook kennismaken met de sfeer in de stad na zonsondergang, iets wat de Stad Antwerpen actief promoot bij de rederijen. Het cruiseseizoen van 2017 bracht in totaal iets meer dan 27.000 passagiers naar de Scheldestad.

Vooruitzichten voor 2018

Ook voor 2018 ziet het ernaar uit dat het een goed cruiseseizoen zal worden. Momenteel staan er al 25 aanlopen van zeecruiseschepen gepland en daar kunnen er nog altijd bijkomen. Net als dit jaar worden er ook in 2018 verschillende ‘maiden calls’ verwacht. Dat zijn schepen die voor de allereerste keer naar Antwerpen komen.

Wie al wil weten welke schepen er exact gaan langskomen kan de voorlopige lijst met cruiseaanlopen hier terugvinden: Cruises Antwerpen 2018.

MS Black Watch: oldtimer met flair

MS Black Watch werd in 1972 gebouwd als MS Royal Viking Star bij de Finse scheepswerf Wärtsilä Helsinki Shipyard als één van drie bijna identieke zusterschepen voor Royal Viking Line. Die rederij ging uiteindelijk failliet en de schepen werden verdeeld onder verschillende rederijen. De Britse rederij Fred. Olsen Cruise Lines kocht uiteindelijk twee van de drie schepen en herdoopte ze tot MS Black Watch en MS Boudicca. MS Boudicca lag begin 2017 nog aangemeerd in Antwerpen en nu was het de beurt aan MS Black Watch.

Ondanks de hoge leeftijd van het schip blijft MS Black Watch het favoriete schip van de rederij onder de passagiers. Eind vorig jaar kreeg het een volledige make-over tijdens een droogdokperiode. Onder andere de lounge en het restaurant kregen een grondige opknapbeurt. Aan boord bevinden zich ook verschillende bars met aansluitende lounges, waarvan er één zeer smaakvol werd ingericht met maritieme afbeeldingen en scheepsmodellen. Als enige schip van de vloot bevindt er zich ook een cinemazaal aan boord. MS Black Watch mag dan wel al wat ouder zijn, afgeschreven is ze zeer duidelijk nog lang niet.


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 22/12/2017
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 22/12/2017

vorige volgende