© Pixabay

L.M., een man van 62, riskeert een celstraf van twee jaar en een geldboete van 250 euro voor diefstal van twaalf flessen champagne in Meise. De man heeft zijn misdrijven bekend en heeft spijt. “Ik hoop niet meer te moeten stelen”, zegt L.M.

L.M. kwam deze week voor in de correctionele rechtbank van eerste aanleg in Brussel. In juli, augustus en september van 2014 stal L.M. twaalf flessen champagne uit winkels in Meise. Nadien verkocht hij zijn buit aan nachtwinkels. Het is niet de eerste keer dat de man zou veroordeeld worden voor diefstallen en witwaspraktijken. Al sinds 1975 maakt L.M. zich schuldig aan zulke misdrijven en is al 32 keer veroordeeld voor meer dan honderd diefstallen.

“Ik zit in een moeilijke situatie en geraak er niet uit. Als ik uit de gevangenis kom, vind ik geen werk, waardoor ik weinig spullen kan kopen uit de winkels”, zegt L.M.

De man heeft geen familie die hem kan opvangen als hij uit de gevangenis komt. L.M. is daarbij al meer dan veertig jaar werkloos. In 1990 zou hij een handelszaak hebben gehad die kort daarna failliet ging. L.M. zou toen schulden hebben gehad van zo’n 75.000 euro. Door alle schulden die hij doorheen de jaren heeft opgebouwd, zit hij in een eindeloos straatje. “Ik werd gestalkt door deurwaarders en als oplossing ben ik blijven stelen”, zegt L.M.

De man hoopt op een nieuwe start. Momenteel wordt hij in de gevangenis begeleid door een sociaal assistente. L.M. vraagt probatie aan de rechter. “U komt dan vrij, maar u moet zich dan steeds ter beschikking stellen van een justitie-assistent en u mag geen nieuwe misdrijven meer plegen”, zei de rechter in Brussel. “Ik wil u de kans geven van probatie. Ik geef u nog niet op, maar als u nog een champagnefles steelt, vliegt u meteen terug de cel in.”

Het definitieve vonnis is op 4 januari.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 22/12/2017

vorige volgende