Belgischer dan Recep Yagizoglu (61) vind je ze niet. De zestalige acteur woont al meer dan een halve eeuw lang in ons land. Hij maakte mee hoe onze maatschappij veranderde en heeft nuttige tips voor grote dromers als hijzelf. Hij vertelt honderduit over de huidige generatie, waar hij veel vertrouwen in heeft.

“In Limburg waren de steden vroeger veel levendiger. Ik herinner mij de koolmijnen en de fabrieken. Mensen leefden meer op straat. Soms bedenk ik me dat de steden energieker moeten worden. Dan komen de gekste ideeën in me op. Zouden we nieuwe beroepen moeten uitvinden? Ach ja, zo zitten en blijven jammeren, past niet meer in deze tijd. We moeten vooruit, en we moeten verder kijken dan onze neus lang is.

Multiculturalisme vind ik een leuk aspect van onze samenleving. Natuurlijk heb je hier en daar wat rotte appels, maar die heb je nu eenmaal overal. Hier in Limburg heb je veel diversiteit. Ieder doet en zegt zijn ding. Tegenwoordig barst het van artistiek talent bij de jongeren. Acteurs, zangers, musici, modellen, fotografen: je kunt het niet op een hand tellen. Dat vind ik dus geweldig.

 

 

 

“Geef nooit op, wat er ook gebeurt. Ga altijd door met wat je doet, en het komt wel goed.”

Ik heb in mijn leven verschillende beroepen uitgeoefend. Nu besteed ik veel meer tijd aan acteren. Het is een kunst, want je kunt worden wie je maar wil. Ik kan de ene dag in de huid van de koning kruipen, en de andere dag in die van een crimineel. .

Vroeger was doen waar je zin in had niet zo makkelijk. Nu zijn ouders lang niet zo streng meer als vroeger. Bovendien is alles veel toegankelijker. Het is essentieel dat de jongeren de kans krijgen om te kiezen wat ze willen doen.

De oudere generatie en de jeugd moeten zich aan elkaar aanpassen. Elkaar verstaan, dat is de sleutel van de maatschappij. Ik kan goed overweg met de jeugd en ga vaak bodybuilden en fitnessen. Zo kom ik met hen in contact. Het is geweldig als ze naar mij toekomen en mij om raad vragen. De jonge dromers onder ons hebben het wel eens moeilijk. Op hun weg naar de harde wereld komen ze af en toe problemen tegen. De volwassen generatie moet dan een helpende hand uitsteken. We moeten hen leren begeleiden. Ik ben een dromer en kan een gouden tip meegeven: geef nooit op, wat er ook gebeurt. Ga altijd door met wat je doet, en het komt wel goed. Daar heb ik vertrouwen in! ”

© 2016 – StampMedia – Emiel Chung

 

 

 


 

Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 22/06/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 22/06/2016