Op 9 juni vinden ook de Europese verkiezingen plaats. Voor het eerst kunnen ook 16-jarigen hun stem uitbrengen voor het Europese parlement. Reporter Naomi Izabela wil de Europese politiek dichter bij jongeren brengen. Dat doet ze door verschillende huidige Europarlementariërs die Europese lijsttrekker zijn voor hun Vlaamse partij te interviewen in het Europees parlement. Vandaag: Kathleen Van Brempt van Vooruit.

De media besteden niet zoveel aandacht aan Europese politiek, vindt Kathleen Van Brempt. “Daarom beseffen mensen niet altijd dat er in Europa waanzinnig veel beslissingen worden genomen die het dagelijkse leven van de mensen sterk beïnvloeden. De Green Deal en de ontwikkeling en verspreiding van coronavaccins zijn maar enkele voorbeelden.”

Ik zal een zeer pro-Europese campagne voeren, zegt de Vooruit-politica. “Er woeden wereldwijd conflicten in Oekraïne, in Palestina, in Afrika, … Europa kan alleen een belangrijke rol daarin spelen als we dat samendoen. Tegelijk hebben we een Europa nodig dat al haar mensen beschermt. Door een minimumloon uit te keren, bijvoorbeeld.”

Wat met migratie? “Degenen die beloven dat er geen migranten meer zullen binnenkomen, die beloven dat er een hoge muur zal komen, … Er zijn partijen die dat beloven, maar dat is onzin. Dat zal niet gebeuren. Dat is niet mogelijk, dat is ook niet wenselijk. Kwetsbare groepen zoals Syriërs en Gazanen of iemand die lesbisch is in Ghana moeten we blijven opvangen hier. Anderzijds hebben we ook nood aan legale arbeidsmigratie.”

Deze reeks interviews werd opgenomen in het Europees parlement. Volgens de regels van het parlement konden alleen huidige Europarlementariërs geïnterviewd worden op de locatie. Nieuwe EU-lijsttrekkers Rudi Kennis (PVDA) en Wouter Beke (CD&V) konden dus niet geïnterviewd worden. Johan Van Overtveldt (N-VA) ging niet in op de vraag voor een interview.


Dit artikel werd gepubliceerd door WAT WAT op 30/05/2024.

vorige volgende