©Ange-Vanessa Nsanzineza

Begin deze maand organiseerde de J100, een groep van Antwerpse jeugdorganisaties, samen met buurtjongeren een wijkwandeling door Antwerpen-Noord. Op zaterdag 10 maart volgt er één op het Kiel. “Het doel van J100 en de wandelingen is om verschillende mensen bij elkaar te brengen”, vertelt Nisrin Ouladali, jeugdmedewerker bij Kras Jeugdwerk.  

Tijdens de wandeling trokken we van knooppunt naar knooppunt, naar verschillende plekken waar jongeren terechtkunnen voor hulp of amusement. “De ambitie is om verschillende mensen bij elkaar te krijgen, rond dezelfde doelen”, legt Nisrin Ouladali, jeugdmedewerker bij Kras Jeugdwerk, uit.   

“J100 is ontstaan uit 22 organisaties in Antwerpen. Jongeren tussen 16 en 25 jaar komen maandelijks samen. Dat om diverse thema’s, waar ze het moeilijk mee hebben, te bespreken. Bijvoorbeeld werk, de politie, de media”, vertelt Margot Van Look, projectmedewerker voor de J100. “De wandeling werd georganiseerd door de 20-tal organisaties van J100, in samenwerking met jongeren uit de buurt.”  

Stuivenbergplein

©Ange-Vanessa Nsanzineza

De wandeling begon aan het Stuivenbergplein. Daar legden jongeren uit hoe de verandering van het plein ervoor gezorgd heeft dat mensen daar anders begonnen om te gaan met de omgeving. Ook bezochten de deelnemers de moskee Al Moslimine in de Jan Palfijnstraat. Daar werd meer uitleg gegeven over de werking van de moskee, wat er goed loopt en waar een betere samenwerking tussen organisaties mogelijk is.   

Vervolgens bezochten we nog diverse organisaties, zoals Kras Jeugdwerk, Steunpunt Noord. “Veel allochtone ouders kunnen niet altijd veel voor hun kinderen doen. Door hier te zijn, kunnen we allerlei dingen doen die anders niet mogelijk zouden zijn”, legt de 16-jarige Mahawa Keita uit. “Via Kras vond ik een plek om op mijn gemak te zijn en me geen zorgen te moeten maken over andere dingen.”   

Tijdens de wandeling kregen deelnemers een zicht op hoe organisaties met elkaar samenwerken voor een sterkere buurt. Met meer kansen voor hun inwoners, en dan zeker jongeren.   

©Ange-Vanessa Nsanzineza
"Er moet meer met jongeren gesproken worden dan over hen"

Meer luisteren dan praten

Tussen de verschillende locaties werd aangehaald hoe er soms gebrek is aan dialogen – tussen verschillende bevolkingsgroepen, maar ook tussen jonge en oude generaties. “Het doel is ook om een dialoog te starten tussen die generaties. Dat het van een ‘wij-zij-verhaal’ naar een ‘wij-verhaal’ gaat, en dat we één grote gemeenschap worden”, kaart Ouladali aan.    

Jamal Elbouchali, opbouwwerker bij Samen Op Straat, legt uit: “Er moet meer met jongeren gesproken worden dan over hen.” Van Look vertelt: “Doordat J100 bestaat, komen we ook in contact met verschillende buurtorganisaties, waarvan we het bestaan misschien niet wisten.”    

Meer informatie over J100 en de wijkwandeling vind je op http://jesantwerpen.be/uncategorized/j100/. De volgende vindt plaats aan ‘t Kiel op 10 maart.   


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 23/02/2018

vorige volgende