Op het Antwerpse Theaterplein kwamen gisteren ongeveer tachtig mensen samen om tijdens hun lunchpauze te genieten van een boek. Op verschillende plekken in Vlaanderen werd zo’n leesmarathon van Boek.be, de koepelvereniging van het Vlaamse boekenvak, gehouden. Onder het motto “Boek tijd voor een boek” werd een nieuwe campagne en website gelanceerd om mensen opnieuw aan het lezen te brengen.

Dinsdagmiddag klokslag twaalf uur dertig op het Theaterplein aan de Stadschouwburg in Antwerpen: campingstoeltjes in de aanslag, picknickdekens uitgerold en boterhammen bij de hand. De tachtig aanwezige lezers zijn er klaar voor. Van dikke pageturners tot poëziebundels en e-readers. Voor ieder wat wils en lezen maar. Een uur lang wordt er in stilte genoten van de tijd om te lezen. En na zo’n 45 minuten wisselen fervente lezers enthousiast fluisterend hun boekentips uit.

21/06/2016 Leesmarathon op het Theaterplein

Alle boekliefhebbers aanwezig hebben zo hun eigen redenen om nog eens wat tijd vrij te maken voor een goed boek. Lena Lefevere (22) – leest Extreem luid en ongelofelijk dichtbij van Jonathan Safran Foer – legde net haar laatste examen heeft af. “Ik heb nu eindelijk weer wat tijd voor mezelf en om de boeken te lezen die ik graag wil lezen. Ik moet veel lezen voor mijn studies, maar dat voelt altijd als een opdracht. Dit doe ik voor mezelf.”

Anderen lezen dan weer uit pure ontspanning of uit gewoonte. Diane Broeckhoven (70) – leest Zout op mijn huid van Benoîte Groult: “Behalve schrijven en lezen doe ik eigenlijk niets.” (lacht)

Clichés

Onder de aanwezigen ook auteurs als Dirk Bracke en Maarten Inghels die mee hun schouders zetten onder dit initiatief. Ann Horsten van Boek.be is enthousiast: “Voor een eerste editie kunnen we zeker van een succes spreken en we zijn heel blij met de steun van alle mensen uit het boekenvak.”

Ook acteur, zanger en schrijver Pieter Embrechts – leest De taal van Berbers heeft geen woord voor grenzen van Abdelkader Zahnoun – maakt graag, maar eigenlijk te weinig tijd vrij voor een boek. “Alle clichés op een hoop, lezen is en blijft een verrijking. Zelf houd ik van het traditionele boek want ik moet aan de blaadjes kunnen frullen. Het e-boek is dus helaas nog niet aan mij besteed.”

Onze snelle manier van leven en het overaanbod aan (sociale) media zorgen ervoor dat we steeds minder tijd willen en kunnen vrijmaken voor het lezen van een boek. Maar af en toe je Facebook checken, kan natuurlijk nooit kwaad. “Ik zag dit event in mijn overzicht verschijnen,” vertelt Hanne Willekens (24) – leest Nieuwjaar van Stieg Larsson. De uitgelezen kans dus om nog eens een boek vast te nemen.

Iedereen die graag tijd wil vrijmaken voor een boek kan voor tips en evenementen terecht op de website Boektijdvooreenboek.be

© 2016 – StampMedia – Sien Wevers


Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 22/06/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 22/06/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door DeRedactie.be op 22/06/2016