© Sofie Aerts

Eline De Wachter is feministe en was co-organisator van de vrouwenmars in Antwerpen ter gelegenheid van Internationale vrouwendag op 8 maart. Die organiseerde ze onder de vlag van Red Fox, de jongerenbeweging van PVDA. In de podcast ‘Sterke vrouwen aan het woord’ van reporter Sofie Aerts vertelt ze over de intersectionele strijd voor meer vrouwenrechten en gendergelijkheid.

Op Internationale vrouwendag zag Eline De Wachter met eigen ogen het belang van jongeren in de strijd voor meer vrouwenrechten. “Jongeren zijn heel activistisch, zowel online als offline. De kracht van deze generatie is dat ze ook andere strijden verbindt met het feminisme, zoals de strijd tegen racisme. Deze generatie kan seksisme oplossen, of toch al heel grote stappen vooruitzetten.”

Expliciet geweld tegen vrouwen is makkelijker aan te kaarten dan subtielere vormen van seksisme, vertelt Eline De Wachter in de podcast. “Femicide (haatmisdrijf tegen specifiek vrouwen, red.) is de extreemste vorm van geweld op vrouwen, maar er is ook veel ‘kleiner geweld.’  Ook mentaal geweld in de samenleving eist een grote rol. Veel vrouwen voelen zich onveilig, bedreigd of geïntimideerd op straat.”

De Wachter ziet dat racistische opmerkingen vaker en sneller worden veroordeeld dan seksistische. “Racistische ‘mopjes’ worden terecht niet meer getolereerd. Met het N-woord kom je vandaag echt niet meer weg. Anderzijds worden seksistische opmerkingen of mopjes worden nog te veel weggelachen.”

In de podcast ‘Straffe vrouwen aan het woord’ gaat reporter Sofie Aerts in gesprek met vrouwen die volgens haar meer aan het woord mogen komen. De podcast is een uitbreiding van haar blog Brood en Rozen.

vorige volgende