© Mauro Claessens

Een grootschalige steekproef van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) leert dat steeds minder jongeren geïnteresseerd zijn in tabak en alcohol dan vroeger. Ook zijn tabak en alcohol minder gemakkelijk verkrijgbaar. Hoe gaan jongeren hiermee om op festivals? Reporters Amber Vanmarsenille en Mauro Claessens zoeken het uit.

 

Het gebruik van tabak, alcohol en cannabis daalt. Dat staat in het rapport van de VAD van 2021-2022. Het voorbije jaar gebruikte 17,8 procent van de jongeren tabak. 3 jaar geleden was dat nog 19 procent.

21,1 procent van de jongeren zegt ooit sigaretten te hebben gerookt, terwijl dat bij de vorige bevraging nog 22,7 procent was. Ook is de gemiddelde leeftijd waarop jongeren beginnen te roken gestegen van 14,1 jaar naar 15,1 jaar. 

De e-sigaret is dan weer een pak populairder geworden. Het afgelopen jaar zegt 19 procent van de jongeren 'gevapet' te hebben. 5 procent is zelfs regelmatige vaper. Dat is bijna evenveel als bij klassieke sigaretten met tabak. Twee op drie van de leerlingen die al e-sigaretten gebruikten, hebben voordien tabak gerookt.

Alcohol dan: daar zien we een blijvende daling bij tieners. Vandaag heeft iets meer dan de helft van de tieners (53,5 procent) ooit alcohol gebruikt, terwijl dat 10 jaar geleden nog tweederde was. Maar: er is wel weer een stijging van de groep die regelmatig (wekelijks) alcohol drinkt.

 
vorige volgende