De grootste ruwe diamant ter wereld, Lesedi La Rona, werd deze week in Antwerpen, de diamantstad bij uitstek, voorgesteld. Het gaat om een diamant van 1.109 karaat, de grootste diamant die in meer dan honderd jaar gevonden is. 

De Lesedi La Rona is de tweede grootste diamant die ooit gevonden werd. Het Canadese bedrijf Lucara Diamond vond de diamant in november 2015 in de Karowémijn in Botswana. Zijn naam dankt hij aan de Botswaanse Bantoetaal, het Setswana. Lesedi La Rona betekent ‘Ons Licht’.

© Stijn Fabrice de Kisangani

De Lesedi La Rona moet enkel de Cullinan, een diamant van 3106 karaat die in 1905 gedolven werd, laten voorgaan. Die laatste werd verwerkt tot negen grote en tientallen kleine diamanten, die allemaal in de Britse kroonjuwelen terecht kwamen.

Voor Antwerpen werd de diamant eerder al onthuld voor een select publiek in Singapore, Hongkong, Dubai en New York. De diamant brengt maar een blitsbezoek aan ons land, want op 29 juni wordt hij geveild in het bekende veilinghuis Sotheby’s in Londen. Vermoed wordt dat de diamant meer dan zeventig miljoen dollar zal opleveren.

Tijdens de onthulling in het MAS was de CEO van Lucara Diamond, William Lamb aanwezig. Ook burgemeester Bart De Wever kwam even aan het woord.

© 2016 – StampMedia – Stijn Fabrice de Kisangani


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 28/05/2016