Vanavond viert Niels Cosemans feest. De getalenteerde 24-jarige jongeman uit Kortessem is één van de founding fathers van het populaire DJ-duo Gewelt, dat exact drie jaar bestaat. Samen met zijn wederhelft Niels Kenis mocht hij al op grote events en festivals draaien in ons land.

In de zomer van 2014 hadden Niels en Niels de eer om de Boiler Room op Pukkelpop te openen, één van de acht podia op het festival in Kiewit. “‘We vreesden eigenlijk dat niemand om 12 uur ’s middags uit zijn tent zou komen om ons te zien draaien. Daarom hadden we het leuke idee om condooms uit te delen aan het publiek. De achterliggende boodschap was dat iedereen tijdens onze zomertour zijn droomvrouw of droomman mocht ontmoeten. Tot onze verbazing stonden er toch zo’n 2500 vroege feestvierders in de tent. De Boiler stond tot vanachter vol. Of dat aan die condooms lag weet ik niet, maar ik krijg er nog altijd kippenvel van.’”

“‘De interesse in dj’en is ontstaan door een buurjongen die enkele jaren ouder was dan ik. Hij had een kleine draaitafel op zijn slaapkamer waar ik af en toe eens mocht op draaien’”, aldus Niels. Zelf mocht hij van zijn ouders geen materiaal aankopen. Als jonge tiener begon hij dan maar te experimenteren met het gratis softwareprogramma Virtual DJ. Een programma waar elke beginnende plaatjesdraaier al wel eens gebruik van maakt.

 “‘Mijn eerste dj-naam was Mezzr. Geen flauw idee waar dat vandaan kwam.’”

Tegen het advies van zijn ouders in, schafte Niels alsnog zijn eigen installatie aan. Een oudere dj op zijn middelbare school verkocht hem de draaitafel. “‘Dat was het begin van alles. Door deze investering ben ik als het ware in de dj-wereld getuimeld. Op dat moment draaide ik nog vooral electro. Mijn eerste dj-naam was Mezzr. Geen flauw idee waar dat vandaan kwam.”

Het eerste optreden is voor iedereen altijd spannend. Niels herinnert zijn eerste dj-set nog als de dag van gisteren. Hij was de openingsact op Suco de Tangerina, een Chirofuif in Borgloon. Zijn volledige familie zakte af naar het jeugdhuis. Buiten de barman en wat lokale stamgasten waren zij het enige publiek.

Niels + Niels = Gewelt

Dat jaar bleek een gezegend jaar te zijn voor Gewelt. Niet alleen sloegen hun sets aan bij het publiek, op de koop toe wonnen ze ook nog eens de finale van DJ-Mania (foto). Niels en Niels inden een check van 1000 euro en heel wat aandacht van organisatoren van grote events. “‘Zonder die prijs zouden we nooit staan waar we nu staan. Ons leven zou helemaal anders geweest zijn. Pukkelpop, Tomorrowland, Rock Werchter, … zonder de overwinning van DJ-Mania denk ik niet dat het gelukt was. Zelfs mijn huidige job bij Forty Five en de Jeugddienst van Hasselt heb ik grotendeels te danken aan de contacten die ik gelegd heb tijdens DJ-Mania.’”

De jongens zijn niet alleen realistisch, maar kijken ook met heel veel zin naar de toekomst. Niels durft wel eens luidop te dromen over een event waar hij absoluut nog eens zou willen draaien. “‘Op dit moment staan Dour als festival en Fuse als club bovenaan mijn verlanglijstje. Ik heb altijd gezegd: als deze bookings binnenkomen, dan stop ik. Dan hebben we alle grote festivals gedaan. Al stop ik uiteraard niet écht, daarvoor doe ik het te graag.’”

Vaste waarde

Het leukste optreden is makkelijk te kiezen voor Niels: de openingsset op Pukkelpop. Voor het leukste event gaat hij (toch) voor The Woods. The Woods is een verlaten vakantiehuisje in de bossen van Sint-Truiden. Dj’s draaien er voor ongeveer 100 man die van begin tot eind meefeesten. “‘Ik vind dit concept zalig! Er is zelfs geen inkomprijs. Dat is het sterke hieraan. Het enige wat je moet doen is jezelf op voorhand registreren.’” Geregistreerde gasten dienen ook hun eigen drank mee te nemen om deze in de keuken van het huis te zetten. Iedereen mag dan alle drank nuttigen die er op de tafel staat.

“‘Backstage staan met Steve Aoki maak je niet elke dag mee.’”

Naast vele successen in 2014 werden Niels en Niels ook nog eens door Red Bull Elektropedia verkozen tot zevende beste dj in de Belgian DJ Top 100. Gewelt liet onder meer Regi achter zich in de eindrangschikking. Het duo kreeg hiermee erkenning voor wat ze in minder dan twee jaar realiseerden. Naast een vaste waarde in de Belgische dj-scene is Gewelt sinds zijn overwinning overigens ook Forty Five-resident in de gelijknamige club in Hasselt. “‘Al deze avonturen hebben prachtige herinneringen met zich meegebracht. Backstage staan met Steve Aoki, zoals op Tomorrowland, maak je bijvoorbeeld niet elke dag mee.’”

Toekomstgericht dromen

Ondertussen bestaat Gewelt al drie jaar en maakten ze furore op de meest uiteenlopende party’s en festivals over het hele land. In eigen land een vaste waarde worden, is hun prioriteit. Bekendheid in het buitenland is geen must, maar: “een booking buiten de landsgrenzen zouden we niet afslaan. Amsterdam en Berlijn lijken me wel wat. En ik zou dolgraag ooit een set willen spelen op Ibiza!”

Niet alleen zou Niels graag op alle grote festivals en events staan in ons land, hij zougraag eens willen samenwerken met Skream, een Britse dj en producer. “‘Hij is ook nog eens nen toffe pee. Met hem zou ik absoluut wel eens de studio willen induiken om wat tracks te maken. Maar dat zal hoogstwaarschijnlijk wel een droom blijven.’”

Beginnende dj’s hebben allemaal ook een idool. Vaak zijn dat buitenlandse producers of dj’s. Bij Niels is dat niet zo. Toen hij begon te draaien waren zijn idolen Kristof Claes (Goldfox), Kim Mathijs (Ed&Kim, Michael Midnight) en Jay Leenen (Jay Lee, Fake That). Respectievelijk zijn zij nu Niels’ baas bij Forty Five, coach van DJ-Mania 2013 en labelbaas. Daarnaast zijn de drie ook nog eens heel goede vrienden van hem geworden.

Volwassen 2016

Wie denkt dat Gewelt enkel en alleen sets draait met nummers van andere producers heeft het mis. Zelf produceren ze ook nummers. Even geleden bracht Gewelt de EP’s ‘Charity’ en ‘Violense’ uit en binnenkort komt er een nieuwe met de naam ‘Lust/Disgust’. “‘Voor deze EP hebben we een remixer van formaat kunnen strikken. Daar kan ik jammer genoeg nog niet meer over zeggen. De tracks zelf liggen in de lijn van ‘Charity’ en ‘Violense’, maar dan meer volwassen. Dat is namelijk één van de doelen: een volwassener publiek aanspreken.’”

Gewelt organiseert op 31 maart een feestje in club Forty Five in Hasselt. Meer info op https://www.facebook.com/events/1525594031076804/ !

© 2016 – StampMedia - Leander Kuipers


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 31/03/2016