Addicted Kru Sound, kortweg AKS, speelde onlangs een spetterende dupstepset in de dubsteptent van Laundry Day. AKS staat bekend om hun energetische mix van verschillende stijlen, maar ook omwille van hun vroegere zangeres: Selah Sue.

"Vorig editie brachten we hier één van onze beste dj-sets van het jaar", zeggen Wim Thijs en Mattias Vanderheyden van AKS enthousiast over Laundry Day. Maar ook dit jaar spatte de energie alle kanten op

Mengelmoes

Want AKS gebruikt veel stijlen door elkaar, zonder voorkeur. Begonnen vanuit jungle, drum-'n-bass en dubstep, werken ze intussen met veel verschillende muzikanten uit verschillende hoeken. Hun gitarist, bijvoorbeeld, is een metalliefhebber. "En al onze zangeressen hebben dan weer hun eigen invloed", zegt Vanderheyden. "Het is een beetje een mengelmoes, maar onze basis is er nog steeds.

Selah Sue

En natuurlijk is er Selah Sue. "Deze zomer hadden we twee à drie shows met haar erbij. Als de mogelijkheid zich aandient, spelen we nog samen", zegt Vanderheyden over de charismatische zangeres. Thijs: "Ons hele live project is met Selah Sue ontstaan. We deden heel wat optredens op fuiven in het Leuvense en zij kwam daar af en toe spelen op een free podium." Selah Sue was een grote fan van hun typische sound en wou heel graag met hen samenwerken.

"Selah Sue is de eerste twee jaar volledig lid geweest van AKS", vertelt Vanderheyden. "Maar ze had ook een soloproject. Dus zochten wij naar andere opties", verklaart hij de samenwerking met verschillende artiesten.

"Samenwerkingen komen heel spontaan tot stand. Vaak komen we artiesten op een natuurlijke manier tegen op een festival", zegt Thijs. "Die naturel is zowat het draagvlak van AKS", voegt Vanderheyden eraan toe. "Geforceerd werkt dat niet. Het hele plaatje moet kloppen."

Intussen is er tussen Thijs, Vanderheyden en Selah Sue een hechte vriendschapsband ontstaan. "Zo hengelt ze naar onze hulp bij het schilderen van haar nieuwe huis", lachen ze beiden."

Soulwax

Vanderheyden: "Zonder hautain te willen klinken: wij maken echt een link tussen een typische band en het elektronicagebeuren. Ik ken weinig elektronicabands met een saxofonist en een gitarist. Ik merk daarentegen dat veel dj's hun live-acts opwaarderen."

Thijs: "Beginnende bands vragen hoe we bepaalde dingen doen of hoe dit of dat gedeelte bij ons ineen zit. Dat is goed. Wij keken vroeger ook naar de filmpjes van Soulwax om hun geheimpjes te achterhalen. Als bands elementen uit onze stijl overnemen en de muziek blijft goed, zijn we daar allemaal tevreden mee uiteraard."

DJ vs. live

"Het verschil tussen een live- en een dj-set is heel groot. Live brengen we onze eigen nummers en dat voelt meer als een opdracht", legt Vanderheyden uit. "Daar hoort repeteren bij, soundchecken,… . Dj-sets doen we ook graag, want er hoort minder voorbereiding bij, minder stress."

Thijs: "Live spelen vergt een sterke focus. Een dj-set is goed als afwisseling om mentaal fris te blijven. Hier op Laundry Day kunnen we al eens iets drinken en losgaan."

AKS speelt nog tot eind oktober een hele resem optredens en daarna werken Thijs en Vanderheyden aan een nieuwe EP, met nieuwe zangeressen en weer een heleboel nieuwe invloeden.

© 2012 - StampMedia - Sander Carollo


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 11/09/2012