Lisa (24) reisde in september Europa af met de trein. Haar ervaringen bundelde ze in een reeks columns. Zo hoopt ze andere jongeren te motiveren om er eens op hun eentje op uit te trekken. Maar ze is ook benieuwd naar ervaringen van anderen. Heb je die zelf? Laat het ons weten!

Of je nu een reis van een paar maanden of slechts enkele weken maakt, naar een ander continent of dichter bij huis: reizen kost geld. Maar hoeveel geld je besteedt aan je reis heb je grotendeels zelf in de hand. Jij bepaalt hoe luxueus je wilt slapen, hoe comfortabel en snel je wilt reizen en welke bezienswaardigheden of uitgaansgelegenheden je wilt bezoeken. Je kunt een reis zo duur of goedkoop maken als je wil, dat ontdekte ik tijdens mijn tweeweekse trip door Europa.

Trein, bus of vliegtuig?

Interrailen - met de trein door Europa reizen - stond al enige tijd op mijn verlanglijst. Ik wilde graag in korte tijd veel steden kunnen bezoeken en de trein leek mij een geschikt vervoersmiddel. In de trein kan ik een boek lezen zonder wagenziek te worden en even mijn ogen sluiten als ik moe ben. Bovendien zijn er meestal voldoende toiletten in de trein. Hoewel die niet altijd even fris zijn, is het toch erg fijn als de nood erg hoog is en het nog een aantal uren duurt, eer je op je bestemming aankomt.

Redenen genoeg om met de trein de volgende route af te reizen: Rotterdam-Berlijn-Krakau-Budapest-Bratislava-Wenen-München-Stuttgart-Parijs-Rotterdam. Ik had thuis de Interrail-pas gekocht, een treinticket die je voor meerdere treinreizen kunt gebruiken. Heel gemakkelijk, want zo hoef je niet steeds op ieder station in de rij te staan voor een ticket. Al voelde ik me ook wat bedrogen, want tijdens mijn reis kwam ik erachter dat reizen met losse treintickets vaak goedkoper is, al hangt dit af van de routes je neemt.

Uitzoeken wat de goedkoopste manier van reizen is, loont zeker de moeite, dat bleek uit gesprekken met andere reizigers had. Zo vertelde Jiahui, afkomstig uit Singapore, dat zij eens voor vijf euro van Noorwegen naar Denemarken was gevlogen. En voor een internationale busreis binnen Oost-Europa betaal je vaak minder dan een tientje. Mijn reservering voor de nachttrein van Krakau naar Budapest alleen al kostte mij twintig euro, waar dan omgerekend nog zo’n 85 euro voor het ticket zelf bij kwam. Een groot verschil, dus.

Hotel, hostel of bank?

Slapen in de nachttrein is dus niet goedkoop, maar het bespaart je wel veel tijd. Om 22:00 uur vertrok ik uit Krakau en de volgende ochtend kwam ik om 08:30 uur aan in Budapest. Ik kon direct de stad beginnen te verkennen. Voor de overige overnachtingen had gekozen voor hostels, wat een goed idee is als je toch een beetje comfort wil, maar niet te veel wil betalen.

Het West station in Budapest. (Foto © Lisa van der Waal) Het West station in Budapest. (Foto © Lisa van der Waal)

Al verschillen de prijzen voor hostels wel enorm. Zo sliep ik in Krakau voor ongeveer dertien euro per nacht en waren het ontbijt, diner en wodka daarbij inbegrepen. In Parijs betaalde ik het dubbele en moest ik het ’s ochtends met een tas thee en één croissant doen. Oh wee als je er twee pakte! In Stuttgart betaalde ik eveneens zo’n 25 euro per nacht en wilde ik ontbijten, kostte dat acht euro. Ik genoot dan misschien van het beste ontbijt van Stuttgart, ik koos toch voor een beker thee bij Mc Donalds en een banaan van de Lidl.

Met Couchsurfing en Airbnb zijn de mogelijkheden om in een stad te overnachten verder uitgebreid. Ik merkte dat deze opties een goede oplossing zijn voor mensen die hun reis niet vooraf plannen. Op het laatste moment een leeg bed in een hostel vinden, kan erg lastig zijn, vooral in het hoogseizoen. Voor veel flexibele reizigers is couchsurfen of iemand via Airbnb benaderen een perfect en goedkoop alternatief.

Gratis wandelen, gratis drinken

Het doel van mijn reis was vooral nieuwe steden en culturen ontdekken, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om enkel het nachtleven in een stad te ontdekken. In beide gevallen is het een aanrader om een organisatie te benaderen die ‘Free Walking Tours’ organiseren. Voor deze tours hoef je geen vast bedrag te betalen en kom je gewoon naar het startpunt van de rondleiding.

Een local leidt je gedurende drie uur rond in zijn of haar thuishaven en na de rondleiding bepaal je zelf hoeveel fooi je de gids wilt geven. Ik beschouwde deze ‘gratis’ rondleidingen als een nuttige kennismaking met de stad, waarbij je niet gedwongen wordt om vooraf veel geld te betalen. Trek je er liever ’s avonds op uit, dan zijn de ‘pub crawls’, die de organisatoren van de Free Walking Tours organiseren iets voor jou. Voor hooguit twintig euro word je de hele avond (en nacht) op sleeptouw genomen langs de leukste bars van de stad en krijg je in iedere bar een welkomstdrankje.

Voordelig uitgaan, hetzij overdag, hetzij ’s nachts, verschilt van de stad tot stad. In Krakau en Budapest betaal je veel minder voor musea en kan je voor slechts een paar euro uitgebreid eten. In Parijs betaal je drie keer zo veel voor een glas wijn en een pizza. Voor jonge kunstliefhebbers is de Franse hoofdstad dan wel weer hemel op aarde: tot en met je 25ste kun je veel musea gratis bezoeken. Dat compenseert dan weer.

Gulden middenweg

Wil je zo goedkoop mogelijk reizen, dan loont het de moeite om vóór vertrek het nodige opzoekwerk te verrichten. Bovendien is het de kunst om een balans te vinden tussen je wensen en je budget. Natuurlijk is slapen in een luxehotel - waar je veel privacy hebt, niet van andermans wekker wakker wordt en ’s ochtends kunt genieten van een ontbijtbuffet - heel fijn, maar als je budget dat niet toelaat, dan zal je toch een gulden middenweg moeten vinden. En om eerlijk te zijn: het hostel waar ik in Krakau verbleef, kwam toch best in de buurt van een viersterrenhotel.

© 2016 – StampMedia – Lisa van der Waal