© Youtube/MIT Medialab

Met AlterEgo ontwikkelde het Amerikaanse Massachusetts Institute for Technology (MIT) een toestel dat het dankzij artificiële intelligentie mogelijk maakt om te communiceren, ook al lukt dat fysiek niet meer.

Vroeger moest je naar de bibliotheek om in dikke boeken informatie op te zoeken. Daarna kon je wel online gaan, maar dan nog moest je je computer inschakelen en had je een internetverbinding nodig. Vandaag kan iedereen via zijn smartphone in een vingerknip op het net. Maar wat als je gewoon nog maar aan een vraag dénkt en het antwoord meteen op je schermpje verschijnt?

Praten zonder te praten

Met AlterEgo kan die droom werkelijkheid worden. Het draagbare apparaat werd in 2020 door Time Magazine tot één van de beste uitvindingen van het jaar uitgeroepen. Het belooft dat je zonder te praten met de computer kunt communiceren: een absolute paradigmaverschuiving in hoe we ons verbinden met technologie.

Arnav Kapur, onderzoeker en student bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT), is de man achter dit project. Met de hulp van zijn collega’s bestudeerde hij hoe hij online kon gaan, daarbij enkel zijn gebruik makend van zijn gedachten.

Voor alle duidelijkheid: het apparaat dringt je hersenen niet binnen. De elektroden lezen de neuromusculaire signalen in de mond en die zijn onzichtbaar voor het blote oog.  Die signalen stuurt het toestel meteen naar de AI-assistenten, apps of andere mensen verzonden op een stille, verborgen en naadloze manier.

Hoe werkt het?

Wie Alter Ego opzet, wordt geen slaaf van de technologie. Je hebt dus nog steeds absolute controle over de informatie die je naar het apparaat verzendt. “Wanneer je leest of tegen jezelf praat, verzenden je hersenen elektrische signalen naar je stembanden”, zegt Arnav Kapur tijdens zijn TED Talk in 2019, waar hij het model voorstelt. “Je kunt die signalen daadwerkelijk oppikken en je kunt bepaalde aanwijzingen krijgen over wat de persoon van plan is te zeggen.”

Zoals gezegd: die onzichtbare neuromusculaire, perifere bewegingen zijn niet waarneembaar voor het menselijk oog. Ook de intensiteit ervan varieert van persoon tot persoon. Kapurs model is nog een prototype dat nog voor verbetering vatbaar is, maar de eerste resultaten tonen nu al een nauwkeurigheid van meer dan negentig procent, aldus Kapur.

Voor mensen met gezichtsletsels en spraakproblemen zoals bij de spierziekte ALS, belooft AlterEgo een grote hulp te kunnen zijn - en ook voor mensen die tijdens vergaderingen stiekem hun mobiele telefoon willen checken zonder er onbeleefd uit te zien.


Dit artikel werd gepubliceerd door NXTPOP op 21/12/2021.

vorige volgende