© Pixabay

De wachtlijst voor jongeren om Nederlands op school te leren, blijft aangroeien. In Antwerpen staan momenteel 317 jongeren op de wachtlijst om een plek te krijgen binnen het Onthaalonderwijs Anderstalige Nieuwkomers (OKAN). Een 70-tal jongeren volgen, in afwachting van een plekje op school, leerrijke activiteiten bij vijf Antwerpse organisaties.

Profo vzw is één van de organisaties die een alternatief aanbod aanbieden. Het is een wachtaanbod dat jonge anderstaligen tussen 12 en 17 jaar voorbereidt op lessen in OKAN-klassen. Profo vzw, Arktos vzw, Habbekrats vzw, Het Bos als Sering vzw zijn de organisaties die in samenwerking met stad Antwerpen activiteiten aanbieden voor groepen van 12 tot 24 jongeren. Profo werkt momenteel met een groep van twaalf jongeren. De jeugdorganisatie doet activiteiten met invulboeken. “Het is een soort laagdrempelig leren van woorden rond thema’s als familie, voedingswaren of de dierenwereld. Het grote verschil is dat de begeleiders geen specifieke onderwijsopleiding gehad hebben. We werken wel met taalboeken als leidraad”, legt Nathan Blondeel, directeur van Profo regio Antwerpen uit.

Er wordt niet ingezet op onderwijzen alleen. Een prikkelende omgeving, contact met leeftijdsgenoten en het leren kennen van de stad en maatschappij zijn minstens even belangrijk. “Het is vooral de bedoeling om de jongeren een zinvolle dagbesteding te geven. ’s Middags doen wij ook activiteiten als stadsspelen, om elkaar en de buurt beter te leren kennen”, vult Blondeel aan.

De kleuren inoefenen met Twister

Bij Habbekrats vzw werken ze niet met lesboeken. Daar werken ze uitsluitend met sport en spel. Joy Eyeson, educatief medewerker van Habbekrats vzw, illustreert dit met een voorbeeld: “We laten de jongeren eerst kennismaken met de kleuren van de kleurencirkel, daarna spelen we Twister om de kleuren nog extra in te oefenen.”

Soms gaan ze met Habbekrats nog een stapje verder. “We leggen de jongeren ook het verkeer en de verkeersregels uit”, zegt Eyeson. “Om de theorie wat leven in te blazen gaan we daarna op stadswandeling, daar geven we uitleg bij de verkeersborden die we tegenkomen.”

“Het zal zeker het lesaanbod in de OKAN-klassen niet vervangen, het is slechts een pleister op de wonde”, benadrukt Blondeel. “Het blijft de bedoeling, dat onze jongeren kunnen doorstromen naar een OKAN-klas, waar de jongeren na ons aanbod eventueel op een hoger niveau starten.”

Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Zes jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet Van Antwerpen. Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, maar speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen. 

Bekijk hier alle publicaties die de jongeren tijdens de mediaweek bij GVA hebben gemaakt.


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 03/04/2023.

vorige volgende