Antwerpen wil in 2011 jongerenhoofdstad van Europa worden. Een aantal jeugdverenigingen heeft daarom op 27 maart nagedacht over projecten om in het kandidatuurdossier op te nemen.

Ideeën aanreiken

Tijdens het inspraakmoment dachten jeugdverenigingen en een eerder klein aantal jongeren na over toffe ideeën om van Antwerpen de droomplek voor jong volk te maken. “De gesprekken reikten verschillende thema’s aan. Zo werd nagedacht over cultuur, feesten, sport en spel”, vertelt Daisy Somers van de Antwerpse jeugddienst. “De resultaten van de gesprekken zullen pas later bekend gemaakt worden. Hopelijk kunnen wij daarna meer jongeren betrekken. Hoe meer jongeren, hoe sterker het dossier.”

Programma

Om aanspraak te maken op de titel ‘jongerenhoofdstad’ moet Antwerpen origineel uit de hoek komen. De stad moet eerst haar kind- en jongerenvriendelijk beleid op verschillende vlakken aantonen. Cultuur, sport, vrije tijd, jeugdwerk en welzijn zijn hier slechts enkele onderdelen van. Dit programma wordt gebundeld in een dossier en doorgestuurd naar het Europese jeugdforum, de koepelorganisatie van de Europese jeugdraden, die het idee van de jongerenhoofdstad in het leven heeft geroepen. Later, na goedkeuring van het dossier, moet de stad met de hulp van jongeren zelf acties en projecten plannen tegen 2011.

Grootstad

De jongeren en jeugdverenigingen hopen alvast de fakkel van de Italiaanse stad Turijn, die in 2010 jongerenhoofdstad is, over te nemen. “In Antwerpen wonen heel veel kinderen en daar mag wel eens wat meer aandacht aan besteed worden”, verklaart Joke Laukens van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “We leven in een grootstad, waar heel veel jongeren leven. En dat mogen we niet vergeten”, benadrukt Bjorn Wegge van jongerencentrum Bouckenborgh.

Jongeren die nog interessante ideeën willen aareiken kunnen tot 12 april de stedelijke en districtsjeugddiensten contacteren. Of ze kunnen terecht op websites als Facebook en Netlog.

© 2009 – StampMedia – Haik Guevorkian & Thomas De Ridder


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 01/04/2009
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 01/04/2009