Philip Heylen (schepen cultuur en toerisme) en Annik Bogaert (directeur Antwerpen Toerisme & Congres) maakten op 21 januari enkele toerismecijfers over de stad Antwerpen bekend in het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (MHKA). Belangrijkste ankerpunt voor de toekomst: Europese Jongerenhoofdstad.

Twee jaar geleden begon Toerisme Antwerpen met het opzetten van een analyse om hun werking in kaart te brengen. Tekortkomingen waren het gebrek aan online marketing en de focus op nichedoelgroepen. Momenteel is het al fel verbeterd maar in 2010 wordt hier nog extra aan gewerkt. De nieuwe website krijgt een belangrijke rol hierin. Ook sociale netwerken zullen in de toekomst belangrijker worden.

Focus jongerentoerisme

In 2010 zal de aandacht voornamelijk gaan naar het jongerentoerisme. Dit heeft alles te maken met de titel Europese Jongerenhoofdstad die volgend jaar aan Antwerpen wordt toegekend. “De eerste gesprekken voor het opstellen van een plan zijn al achter de rug maar concrete ideeën zijn er nog niet,” meldt Annik Bogaert. Toerisme Antwerpen werkt voor dit marketingplan samen met Trendwolves, een marketingbureau dat zich focust op de jongerencultuur. De hoofdlijnen van dit plan zullen in maart of april van dit jaar op punt staan.

“Voor dit project zullen we waarschijnlijk samenwerken met andere organisaties zoals Antwerpen Studentenstad. Maar nog niets is zeker. Alles hangt af van de focus die we kiezen.” De kanalen die Toerisme Antwerpen gebruikt, zullen belangrijk zijn om de informatie naar buiten te brengen. “Een apart luik op onze website is misschien niet het juiste medium. Jongeren zullen zich sneller informeren via andere kanalen als Facebook of Twitter,” zegt Annik Bogaert.

In de toekomst zal Toerisme Antwerpen ook nog meer samenwerken met de jeugddienst van de stad. “Het laatste jaar begint de communicatie steeds vlotter te verlopen. De jeugddienst zorgt dat we ook kunnen meewerken aan een project zoals de stadsklassen.”

Nieuwe jeugdherberg

Begin volgend jaar wordt er een nieuwe jeugdherberg geopend in Antwerpen. Die zal zowel openstaan voor groepen als voor individuele overnachtingen. Een focus op het schoolseizoen is hierbij ook van belang. “22% van de recreatieve buitenlandse verblijfstoeristen in Antwerpen zijn jongeren tussen 19 en 29 jaar. Dus het is belangrijk om ons ook hierop te concentreren. Naast deze jeugdherberg willen we nog werken met andere hostels en meer aandacht geven aan couchsurfing.”

Toerisme Antwerpen wil vooral een ondersteuning zijn voor jongeren uit de stad die aan anderen duidelijk maken wat hier te beleven valt. “We willen jongeren engageren om ambassadeur te zijn in eigen stad.”

© 2010 – StampMedia – Lizelotte Stroeckx


Dit artikel werd gepubliceerd door Joeng.be op 18/02.2010
Dit artikel werd gepubliceerd door De Antwerpse Koerier op 19/02/2010