Het Sint-Julianusgasthuis in Antwerpen stelt vanaf 30 maart 2012 opnieuw zijn deuren open voor pelgrims die onderweg zijn naar Santiago de Compostela. Op bedevaart gaan is weer populair en naar aanleiding van deze herboren interesse heropent de stad het complex en ontwierp ze een pelgrimstraject.

Door een deel van het Sint-Julianusgebouw aan de Sint-Jansvliet ter beschikking te stellen van pelgrims, wordt een eeuwenoude traditie in ere hersteld. Tot begin vorige eeuw konden bedevaarders steevast aankloppen bij het ziekenhuis, maar in de loop der jaren kreeg het gebouw andere functies en moesten pelgrims elders op zoek naar een slaapplaats. Nu pelgrimage weer alive and kicking is, worden enkele gerestaureerde ziekenhuiskamers opnieuw opengesteld voor bedevaarders.

Hype

Volgens Luc Vermoesen van het Vlaamse Compostelagenootschap wordt de voettocht naar de Spaanse stad elk jaar populairder. "Vijftien jaar geleden bezochten slechts enkele duizenden Santiago, nu ontvangt de stad per jaar 200.000 pelgrims." In Vlaanderen hebben de Man Bijt Hond-afleveringen over Arnout Hauben die naar Santiago de Compostela wandelt, ook bijgedragen aan de hype.

"Hoewel het aantal gelovigen lijkt te dalen, zien we onder de pelgrims een tegenovergestelde trend. Pelgrimage hoeft ook niet per se een religieus gebeuren te zijn. Voor velen is de weg naar Compostela gewoon een sportieve uitdaging. Toch heeft het iets spiritueel en in de meeste gevallen komt men onderweg zichzelf tegen", zegt Vermoesen.

Commercie

Het stijgend aantal bedevaarders zorgt voor een grotere vraag naar slaapplaatsen. "Sommige mensen ruiken geld en stellen hun zolder- of logeerkamer tegen hoge prijzen ter beschikking. Wij bieden nu voor zeven euro een slaapplaats aan", zegt Vermoesen. In het verleden werd op verschillende plaatsen gewerkt met giften, maar dat blijkt niet meer mogelijk: "Veel pelgrims zijn selectief blind wanneer ze de giftenbox voorbij lopen. Bovendien wordt ook gezegd dat wat men gratis krijgt, meestal niets waard is."

Vermoesen benadrukt dat het initiatief enkel voor pelgrims bedoeld is en aankloppende toeristen dus bot zullen vangen. "Alleen wanneer ze een geloofs- of stempelbrief kunnen voorleggen aan de balie van Antwerpen Toerisme en Congres, krijgen ze de sleutel van het complex overhandigd." In totaal staan er vier bedden ter beschikking van de pelgrims. Bij grote vraag kan dit worden uitgebreid met twee vouwbedjes of worden ze doorverwezen naar de jeugdherberg.

Pelgrimswandeling

Aan de heropening van het Sint-Julianusgasthuis wordt de voorstelling van een nieuw pelgrimstraject gekoppeld. Met behulp van schelpen, verwerkt in de straatstenen, worden wandelaars van de Sint-Jacobskerk naar het Sint-Julianusgasthuis geleid via een aantal symbolische locaties. De schelp is immers een typisch teken van de Compostela-pelgrims. Ook bestaat er sinds 2010 al de mogelijkheid om samen met een stadsgids een pelgrimswandeling door Antwerpen te ondernemen. Bezoekers ontdekken zo de nog tastbare sporen, de sterke symbolen en het historische perspectief van pelgrimage.

Het Sint-Julianusgasthuis is gevestigd aan de Sint-Jansvliet 25. Voor de sleutel dient men zich aan te melden op de Grote Markt 13 bij de balie van Antwerpen Toerisme & Congres. Een verblijf van maximaal één nacht kost zeven euro.

© 2012 - StampMedia - Daniëlle Raeijmaekers


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 28/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 28/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 28/03/2012