Antwerpen vroeger en nu

Tijdreizen is mogelijk en je smartphone is de tijdmachine. Dat is alvast wat Tarak Labiad beweert. Labiad is de bedenker van de app 'Antwerpen Vroeger en Nu', en hij wil met augmented reality (of toegevoegde realiteit) het verleden van Antwerpen weer tot leven wekken.

Augmented reality gaat om het toevoegen van inhoud aan een bestaande realiteit. Je kan het zien als een extra visuele informatielaag die wordt toegevoegd aan de wereld om je heen. "De technologie is vandaag zo ver gevorderd dat augmented reality de gebruiker in staat stelt om zijn gezichtsveld te verbeteren door content toe te voegen, dus ook historische content", zegt Tarak Labiad.

De technologie is bij het grote publiek vooral bekend geraakt door Pokémon Go. Daarbij doken de bekende Japanse monstertjes op over de hele wereld, maar ze waren alleen via een extra informatielaag zichtbaar voor mensen die de app op hun smartphone hadden staan.

Antwerpen vroeger en nu

Nieuw is de technologie niet, maar het is dus ook bruikbaar voor ‘historische content', zoals foto's, video's, audiofragmenten of tekstfragmenten van historische gebouwen. In Londen is er al de 'London Street Museum'-app en op Kreta wordt het Minoïsche paleis Knossos met augmented reality opnieuw opgebouwd. De app zal dus vooral voor toeristen interessant zijn, maar ook Antwerpenaren kunnen nog veel leren van hun stad.

"Toen mijn opa nog klein was, zei iemand tegen hem: 'Jongen, je kunt niet geloven hoe een stad verandert’, en dat is hem bijgebleven", aldus Labiad. Het doel van de app is om die verandering in kaart te brengen en te zorgen dat de mooie dingen niet verloren gaan. 
    

Het voordeel van augmented reality combineren met historisch materiaal, is dat al dat materiaal al beschikbaar is gesteld door erfgoedinstanties, zoals het Felix Archief en het Department Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen. Veel materiaal staat online en is al in kaart gebracht, waardoor het gemakkelijk is om die content via een app met het grote publiek te delen. Tijdreizen is dus nog nooit zo dichtbij geweest.
            
              

vorige volgende