Voor een frisse duik kunnen Antwerpenaren van 30 maart weer terecht in het gerenoveerde zwembad in de Veldstraat. Naast een zwembad zal het gebouw vanaf nu ook een hammam en een luxueus badhuis gaan huisvesten.

Openbaar badhuis

Een badkamer in huis: het lijkt een evidentie. Wanneer het zwembad/badhuis in de Veldstraat echter oorspronkelijk werd neergezet was het allesbehalve dat en ondanks het feit dat in de laatste jaren veel huizen in Antwerpen-Noord gerenoveerd en van sanitaire installaties voorzien werden, zijn nog niet alle huizen ermee uitgerust. Daarom is er nog steeds nood aan het klassieke openbare badhuis en zullen er op vrijdag en zaterdag 4 baden en 4 douches, gerenoveerd in de oorspronkelijke stijl van de jaren ’30, ter beschikking staan.

Wellness

Bovenop dit alles krijgt het complex nog een extra dimensie: wellness. Naast het zwembad en de traditionele badkamers omvat het complex nu ook een hammam en een oosters badhuis met twee kruidenbaden.  Aansluitend werd ook de brasserie in een fris maar retro kleedje gestoken om na het zwemmen of kuren rustig met een glas na te kunnen genieten.

Tot in de tegels authentiek

Het uit 1933 stammende gebouw in art deco-stijl is het oudste nog bestaande zwembad in Antwerpen. Onder het toeziend oog van monumentenzorg verwijderde een tegeltikker zorgvuldig alle oude tegels om ze nadien te hergebruiken in het gerenoveerde gebouw. Het resultaat is adembenemend: de authentieke glasramen, tegels, trapleuningen en deuren doen de bezoeker zich, al is het maar voor even, in de eerste helft van de vorige eeuw wanen. Het heeft drie jaar geduurd om het geheel af te krijgen maar het resultaat mag zeker gezien worden. De hele operatie was een samenwerking tussen stad Antwerpen en Sportoase NV. Deze laatste zal het complex effectief gaan uitbaten.

Voorbeeldfunctie

Het project stelt een zeer mooi voorbeeld voor een gelijkaardig situatie in Mechelen. Daar werden nu bijna acht jaar geleden de deuren van “Den Ouden Dok” gesloten. “Verouderd en asbesthoudend”, klonk het. Meerdere initiatieven hebben sindsdien geprobeerd de renovatie op gang te krijgen maar tot op heden is er nog steeds niets concreets ondernomen. Zeker nu er tegen 2011 een nieuw overdekt zwembad aan recreatiecentrum De Nekker komt lijkt het erop dat het gebouw dat Mechelaars decennia lang van sanitair en zwemgenot voorzag nooit meer zal opengaan. Hopelijk toont dit Antwerpse voorbeeld dat het toch de moeite loont te investeren in de renovatie.

Op 28 maart kan u tussen 11 en 18 uur alvast eens een kijkje gaan nemen in de Veldstraat te Antwerpen. Voor de officiële opening is het nog even wachten tot maandag 30 maart.

Meer info op http://www.sportoase.be/veldstraatweb/

© 2009 – StampMedia – Gil Plaquet