Reuzegrote stoepkrijttekeningen verwelkomden op 1 september de leerlingen van de Gemeentelijke basisschool Knipoog te Rillaar. Deze kleurrijke eerste schooldag is een bedankje van Mobile School voor enthousiaste deelname aan de Stoepkrijtactie, een solidariteitscampagne voor straatkinderen.

De Knipoog kan samen met vier andere basisscholen in Roeselare, Rijkel, Ekeren en Merelbeke de meeste deelnames aan de Stoepkrijtactie op zijn naam schrijven. Uit dank hiervoor hebben de vrijwilligers van Mobile School op de vooravond van 1 september de namen van alle 1.065 deelnemende leerlingen en leerkrachten op hun speelplaatsen gekrijt. Een bonte verrassing die in Rillaar alleszins in de smaak viel. "Zo maken we snel nieuwe vriendjes", roept leerlinge Yani (11) al springend.

1 naam, 1 euro

Mobile School is een organisatie die straatkinderen uit onder andere Guatemala en Albanië wil leren schrijven, beginnende met hun eigen naam. "Die kinderen leven misschien op straat, maar zijn ook slim en creatief. Ze willen even goed gewoon naar school”, zegt medewerkster Elke Vaes. Hiervoor trekt Mobile School met mobiele schoolkarretjes naar de sloppenwijken. Om dit te bekostigen roepen ze leerlingen uit Vlaamse scholen op om namen te verzamelen voor hun jaarlijkse Stoepkrijtactie. Voor elke naam vragen ze één euro. Vorig schooljaar stond er 70.000 euro op de teller, bijeengebracht door 130 scholen. Met de opbrengst hopen ze 1 à 2 schooltjes te financieren in Ethiopië.

Blijvend effect

Verder wil Mobile School leerlingen bewuster maken van het lot van straatkinderen. Zo geven ze workshops en delen ze lespakketten uit. "Ze schrikken altijd als ik ze beelden van straatkinderen laat zien", zegt Elke Vaes. In de Knipoog in Rillaar past dit handig binnen de lessen mondiale vorming. "We willen de leerlingen duidelijk maken dat niet iedereen binnen achter mooie bankjes kan zitten", verklaart directeur Herman Moris. Dat mist zijn effect niet, want bij de aardbeving in Haïti in 2010 namen de kinderen spontaan het initiatief. "Ze kwamen ons vragen of zij niets moesten doen."

Surf voor meer informatie over de Stoepkrijtactie naar www.mobileschool.org/stoepkrijtactie

© 2011 – StampMedia – Tekst en foto: Nils Deputter