'Devoris Causa' speelt nog tot 21 augustus op de Ledeganckkaai te Antwerpen. "Vandaag gaan er messen vliegen!" zo luidt de onheilspellende boodschap op een klein bordje naast de inkom. In 'Devoris Causa' wordt het nietsvermoedende publiek getuige van een kannibalistisch groenteritueel.

Nog nadruipend van de regen staat een veertigtal mensen op een kluitje rond een kraam met eten. Terwijl het water onophoudelijk van het donkerrode tentje gutst, deelt een opvallende man binnenin warme hapjes uit aan de bezoekers. Zijn vrouw is druk in de weer met het ordenen van de tent. Samen sporen ze het publiek aan om te proeven van hun huisgemaakte 'cucurucho'. Het vreemde duo wekt de nieuwsgierigheid van de gasten. Wat schotelen ze ons hier vanavond voor?

Groenten in de hoofdrol

'Devoris Causa' is geen kookshow en ook geen typische circusvertoning. De bezoekers worden uitgenodigd om deel te nemen aan een dagelijks ritueel dat zich afspeelt in een keuken. "We houden van koken", vertelt artiest Jordi Aspa. "Daarom wilden we een spektakel maken met groenten als uitgangspunt." Met zijn karakteristieke hoofd en gekke bekken weet hij verschillende lachsalvo's te ontlokken bij het publiek. "Voor ons is het publiek zoals een spiegel", vertelt Aspa. "Elke avond is de sfeer anders, vandaag werd er veel gelachen, gisteren waren de mensen muisstil. De personages ondergaan een soort omwenteling, ook bij het publiek willen we een verandering teweegbrengen. Gedurende de voorstelling delen we bepaalde emoties met de toeschouwer."

Levenscirkel

"Tegenwoordig hebben mensen geen flauw idee waar hun eten vandaan komt", meent Aspa. "We doden om te eten. We eten om te leven. En, we leven om te sterven", zo concludeert hij. Die logica van het leven vindt hij ook terug in de voorstelling. "Er bestaat geen leven zonder lijden en geen verhaal zonder pijn", zegt Aspa. "Door onze curieuze kookrituelen worden bezoekers aan het denken gezet over hun eigen eet- en leefgewoontes."

24 kaarsjes voor 'Escarlata Circus'

Het Catalaanse circusduo Jordi Aspa en Bet Miralta staat al bijna vierentwintig jaar samen op de planken, of beter gezegd: op straat. Ze leerden elkaar kennen in 1984 toen ze beiden een verschillende circusopleiding volgden in Parijs. Aspa was een professionele temmer en Miralta werd een expert met de zweep. Bet Miralta groeide op in een familie met artistieke genen, haar ouders waren professionele marionettenspelers. Voor de jonge Aspa was het circusleven nieuw. Ondertussen hebben ze in heel Europa (straat)shows opgevoerd. Deze zomer spelen ze voor de eerste keer in Antwerpen en ondanks het wisselvallige weer zijn ze opgetogen over de stad. "We vinden het fijn om iedereen in onze keuken te ontvangen", zegt Aspa. "Wanneer we shows spelen op straat is het nooit zo stil en intiem als in deze tent. We merken dat het publiek hier heel aandachtig blijft."

'Devoris Causa' speelt nog tot 21 augustus op de Ledeganckkaai, elke dag om 20.00 uur en 22.30 uur, op maandag, dinsdag en woensdag alleen maar om 20.00 uur.

Meer info: www.zva.be of www.escarlata.com.

© 2011 - StampMedia - Marieke Van Cauwenberghe, foto: Haryo Sukmawanto