ANTWERPEN - Amerikanen die bij hun volkssport bij uitstek op hun donder krijgen van een Belgisch team, het gebeurde op vrijdag 14 juni 2013 tijdens een vriendschappelijke honkbalwedstrijd in Hoboken. Bovendien trok de wedstrijd nagenoeg 300 toeschouwers.

Team USA

De Belgische Baseball bond nodigde een team vol jonge Amerikaanse honkballers uit om tegen de Belgium Academy, de beste Belgische jeugd, te spelen. Die Amerikaanse jongeren zijn de zonen van Amerikaanse militairen gestationeerd op de NAVO-vliegbasis Ramstein in Kaiserslautern, Duitsland. Ze volgen daar les in een speciale Amerikaanse school die erom bekend staat een zeer sterk baseballteam te hebben.

Samen met een 40-tal supporters zakten de Amerikanen vrijdag af naar het veld van de Hoboken Pioneers in Antwerpen voor een potje baseball. “Voor hen is baseball dé volkssport bij uitstek. Als zij door een stelletje Belgen worden uitgedaagd, gaan ze daar maar al te graag op in”, zegt umpire Max Cassiers.

Geduld

Baseball is zeker geen sport voor ongeduldige mensen. “Een spel duurt 9 innings, dat wil zeggen dat elke ploeg 9 keer aan slag moet zijn geweest en in het veld moet hebben gestaan”, legt Cassiers uit. “De wedstrijd tegen Team USA duurde 3 uur en dat is zeker geen uitzondering. Ik heb al wedstrijden meegemaakt die veel langer waren.”

Het publiek heeft zich echter geen 3 uur verveeld. “De Amerikanen speelden een bijzonder goede en sterke wedstrijd, maar de Belgen waren gewoonweg nog straffer!” De Belgium Academy won de wedstrijd met 10-3.

Zomersport

Doorgaans trekt het honkbal in België niet al te veel volk en dus doet een internationale topaffiche de sport wel goed. Bovendien was de inkom gratis, wat het publiek duidelijk kon waarderen. “200 tot 300 toeschouwers op de tribunes”, zegt Max Cassiers verwonderd. “Dat heb ik in België nog niet vaak gezien! Er is meer volk voor deze vriendschappelijke wedstrijd dan voor een reguliere competitiewedstrijd. Daar komt nauwelijks 150 man op af.”

“In de Verenigde Staten zitten de stadions bij een honkbalwedstrijd even vol als voor een wedstrijd van de Rode Duivels hier”, gaat Cassiers verder. “Zulke aantallen zullen we wel nooit krijgen, maar een beetje meer publiek is altijd welkom. Al is het maar om onze clubs financieel boven water te houden.” Het baseballseizoen begint half april en er wordt ook tijdens de zomermaanden gespeeld. “Baseball is een echte zomersport. Voetbalsupporters die zich in juli vervelen, kunnen en mogen altijd eens een kijkje komen nemen!”

© 2013 - StampMedia - Jef Cauwenberghs


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 20/06/2013