© Wikimedia

De Beninse zangeres Angélique Kidjo mocht op 4 februari 2020 een eredoctoraat aan de Franstalige Université Catholique de Louvain (ULC) in ontvangst nemen.

Kennisoverdracht en kennis delen: daar draaide het allemaal om tijdens de uitreiking van het eredoctoraat aan Angéliqu Kidjo aan de UC Louvain. Het thema sluit mooi aan bij de waarden en overtuigingen van Kidjo, die via haar stichting Batonga Afrikaanse meisjes helpt om een autonoom leven uit te bouwen.

De Beninse zangeres en componiste verliet haar moederland in 1993, toen ze naar Parijs verhuisde, op de vlucht voor de instabiele politieke situatie in Benin. Kidjo is een vrouw met een groot engagement. In 2002 werd ze goodwillambassadrice bij de VN-kinderorganisatie Unicef ze springt in de bres voor het onderwijs en de ontwikkeling van meisjes en vrouwen in Afrika. In 2006 richtte ze de Batonga-stichting op, om Afrikaanse meisjes een betere toegang te geven tot het secundair en hoger onderwijs.

Batonga is een fictief woord dat Kidjo zelf bedacht. Als klein meisje werd ze hevig gepest. Als reactie schreeuwde ze Batonga! naar de kinderen die haar het leven zuur maakten.
© Glodie Mungaba

Batonga is een fictief woord dat Kidjo zelf bedacht. Als klein meisje werd ze hevig gepest. Als reactie schreeuwde ze batonga naar de kinderen die haar het leven zuur maakten. De kinderen begrepen niet wat het woord betekende, maar voor Angélique betekende het een bevestiging dat ze als meisje, en daarmee alle andere meisjes ter wereld, recht had op goed en veilig onderwijs.  

Onderwijs voor iedereen

Tijdens haar ontmoeting met verschillende studenten vertelde Angélique Kidjo dat de UCL hiermee hulde brengt aan het parcours en de acties van veel Afrikaanse meisjes. "Een illustratie van de waarden die van tel zijn voor deze universiteit, die ons wil aanmoedigen om burgers van de toekomst te worden, om nieuwe kennis op te doen, om leermethoden her uit te vinden en om onderwijs voor iedereen te promoten, voor jongens, maar vooral voor meisjes."

Elena Matundu, voorzitter van de vrouwenorganisatie GFAIA (Groupement des Femmes Africaines Intégrées et Actives, red.) woonde de plechtigheid bij. Queen Angélique Kidjo, zoals ze ook wordt genoemd, is volgens Matundu een sterke vrouw en een geëngageerde artieste, een voorbeeld voor vrouwen uit Afrika en de hele wereld. De uitreiking was voor alle leden van GFAIA een moment van emotie en trots.

Goodwillambassadrice

Voor oud-professor aan de UCL, Joseph Lemier, was het een plezier om terug te keren naar ‘zijn’ universiteit en de plechtigheid mee te maken. Volgens hem kan Angélique Kidjo de mensheid veranderen met haar stem, ook al doen politici geen enkele moeite om naar haar te luisteren. “Deze artieste is niet alleen een internationaal bekende zangeres, ze is ook een goodwill-ambassadrice en een filosofe.”

Een aanwezige studente verwoordt het zo: “Angélique staat altijd klaar om te helpen. Ze is een vrouw vol energie in haar stem, en niet alleen op het podium. Zeker wanneer het gaat om de mensheid, onderwijs in het algemeen en de vrouw in het bijzonder.”


Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 20/02/2020

vorige volgende