Technologie evolueert elke dag en zo is dat ook op het vlak van betalingen. Vroeger hebben we altijd met cash betaald, maar nu betalen we steeds meer met een kaart of via Payconiq. We stellen ons de vraag: zal cash nog blijven bestaan? Wat denken jongeren hierover?

Door Nynke Dewolf en Angiola Constantinescu

We zijn de straat op getrokken en hebben jongeren vragen gesteld over de manier waarop ze betalen. Dit zijn de resultaten van onze enquête. Bijna 61 procent van de ondervraagde jongeren betaalt contactloos met de kaart. Bijna 22 procent betaalt met Apple Play. Dertien procent met de gewone bankbaart en 4,3 procent met Payconinq. Geen enkele jongere die we interviewden betaalt nog met cash.

Twintig jongeren krijgen nog zakgeld en bij 18 jongeren storten de ouders het geld op de rekening. De twee personen die hun zakgeld cash krijgen, zetten het op hun rekening, maar drie jongeren houden het bij.

16 jongeren denken dat cash niet meer zal bestaan in de toekomst, omdat alles moderner wordt. Eén persoon zei dat haar vader een financieel medewerker is en hij daar geld moet afhalen, maar er is minder cash, dus is zijn werk duidelijk verminderd, in vergelijking met enkele jaren geleden. De jongeren die denken dat cash toch wel zal blijven bestaan, denken dit omdat er oudere mensen zijn die geen bankkaart of digitaal betaalmiddel durven gebruiken.

Contactloos betalen

Contactloos betalen is betalen zonder bankkaart. Je hoeft ook geen pincode te geven. Bij het begin van de coronapandemie gaf nog 47 procent van de mensen aan dat ze contactloos betalen zijn beginnen gebruiken. Na de pandemie steeg dat percentage al tot 74 procent. De reden hiervoor is omdat mensen niet meer met cash wilden betalen door de coronapandemie. In België is de limiet voor contactloos betalen 50 euro en in Nederland is dat 100 euro. Vanaf 2021 moet iedere winkel een betaalmachine hebben waarmee je contactloos kan betalen, omdat het veel populairder is.

Er zijn verschillende manieren om contactloos te betalen zoals Apple Pay, Payconiq, Google Pay en met de bankkaart zelf. Als je een nieuwe iPhone hebt, dan krijg je de melding dat je Apple Pay moet configureren, maar niet iedere kaart kan je hiermee verbinden. Je kan met de bank ING verbinden, maar met Argenta bijvoorbeeld niet.

Payconiq is een app waarbij je een QR-code scant om een betaling te doen. Veel  winkels gebruiken deze methode en als je online betaalt met bancontact, heb je ook de mogelijkheid om met Payconiq betalen.

Google Pay is net zoals Apple Pay, maar dan voor Android. Het werkt op dezelfde manier als bij Apple Pay. Je doet de betalingen met je telefoon, tablet of horloge.

Bijna iedereen heeft nu bij zijn kaart een icoontje staan waarmee je contactloos kan betalen. Je kan dit afzetten op de app van je bank als je dit niet vertrouwt.

Digitale zakkenrollers

Voor de pandemie hadden mensen minder vertrouwen in contactloos betalen dan nu. Maar het contactloos betalen creëert nieuwe vormen van criminaliteit. Ann Willems is een journaliste en heeft hierover een artikel geschreven. Ze vertelt dat iemand 240 euro heeft gestolen in slechts twee uur tijd. Een betaalautomaat om contactloos te betalen kost slechts 14,99 euro en is dus een kleine investering om veel winst te maken.

De bank Febelfin heeft hierop gereageerd en gezegd dat deze ‘mythe’ fout is, dus dat contactloos betalen niet onveilig is. Ze vinden het veilig, omdat deze manier van criminaliteit nog niet dikwijls voorkomt in ons land, maar door zo’n artikels kan deze vorm wel populairder worden.

Als dit toch bij jou zou gebeuren moet je je kaart stopzetten en dit doe je door te bellen naar het telefoonnummer van Cardstop: +32 78 170 170, dit nummer is 24/7 bereikbaar.

vorige volgende