Cyril Cameron

Jarenlang stond het De Coninckplein bekend als een verloederde uitloper van de stationsbuurt. Maar de dagen van sociale achterstelling lijken geteld. Enkele jongeren van StampMedia spraken met de bewoners van de gestigmatiseerde wijk.

 “Heel veel mensen zijn bang omdat er zoveel kleurlingen wonen. Ze denken dat het een gevaarlijke buurt is,” vertelt leerkracht op rust Vera, die al 23 jaar in de aanpalende Nachtegaalstraat woont. “Maar dat is nergens voor nodig. Ja er zijn problemen, deze buurt is erg onvoorspelbaar. Maar toch zijn de mensen hier erg warm en geëngangeerd.”

 

Ook Conny (75) woont al ettelijke jaren in de buurt. “Overdag ga ik altijd een wandelingetje maken,” geeft ze geamuseerd toe. “En daarbij heb ik nog nooit last van iemand gehad.”

Lizette en haar vriendin hebben het dan weer over de sterke sociale cohesie in de wijk. “In 1994 is de dochter van Lizette verongelukt,” vertelt haar compagnon. “Toen pas voelde je hoe de buurt samenhing om haar te steunen. Maar ook als je ziek bent staan de mensen spontaan aan de deur om je te helpen. Iedereen komt hier overeen. Of het nu onze Portugese, Iraakse, Turkse of Macedonische buren zijn.”

  Voor Conny is de vraag of ze ooit de De Coninkbuurt zal verlaten overbodig.

“Ik ben hier geboren en ik denk dat ik hier ook zal sterven.”

 

Beluister hieronder de gesprekken die StampMedia-jongeren met buurtbewoners hadden.

vorige volgende