MORTSEL - Bossaball is een combinatie van volleybal, gymnastiek en voetbal, gespeeld op luchtkussens met trampolines. Enkele jaren geleden werd er een eerste club in het Oost-Vlaamse Provinciedomein Puyenbroek opgericht. Sinds begin september opende ook in Mortsel een bossaballclub de deuren.

De bal ging aan het rollen dankzij turnkring D&V. Bossaballspeler Sven Leemans (26) overtuigde de voorzitter van D&V, Bart Carmen (51), om met bossaball een nieuwe uitdaging aan te gaan. “Het sloeg meteen aan, want enkele turners die stilletjes aan genoeg kregen van hun sport, waren opnieuw gemotiveerd”, aldus Carmen. Via een enquête werd er gepeild naar de interesse en die was meteen vrij hoog. “Het extra showgehalte van de sport zal daar een grote rol in hebben gespeeld”, zegt Carmen.

Bossaball is nog geen officiële sport en zit volop in de uitbouwfase. De nieuwe club kreeg steun van de reeds aanwezige multisportvereniging en van de provincie Antwerpen. “Het was niet makkelijk om het financieel plaatje rond te krijgen. Het luchtkussen hebben we tweedehands aangekocht en zou toch een twee à drie jaar moeten meegaan”, verduidelijkt de voorzitter.

Internationale uitstraling

Het eerste doel van de club in Mortsel is om zoveel mogelijk mensen te bereiken.
"We werken in twee groepen. Een groep voor mensen van 14 tot 17 jaar en een groep voor mensen die ouder zijn dan 17 jaar. Uiteraard is iedereen welkom. We starten recreatief om te zien welk vlees we in de kuip hebben. De grootste talenten kunnen doorstromen naar de internationale promotietours die georganiseerd worden", vertelt voorzitter Carmen.
Ook Leemans reist de wereld rond om promotie te voeren. “Tot nu toe heb ik de meeste promotiereizen gemaakt tijdens mijn studies. Nu ik werk, gaat bijna al mijn vakantie naar bossaball”, zegt hij. "Bossaball heeft alles om het te maken. Wie denkt dat het alleen maar rare jongens zijn die staan te springen op een springkasteel, heeft het mis. De combinatie van techniek, durf, balgevoel, lenigheid en uithouding maakt van deze sport een uniek geheel."

© 2013 - C.H.I.P.S StampMedia – Thomas Luyckx


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 09/09/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 09/09/2013